Stelling: ik reken op mantelzorg van mijn kinderen

Steeds meer mensen kunnen terugvallen op informele zorg, blijkt uit onderzoek van ANBO. En van de jongeren vindt 80 procent dat volwassen kinderen moeten zorgen voor hun ouders als dat nodig is.

Ouderenorganisatie ANBO doet jaarlijks onderzoek naar mantelzorg en het aantal mensen dat erop kan terugvallen. In 2014 kon 60 procent van de zorgbehoevenden terecht bij vrienden, familie of de buren. Afgelopen jaar nam dit percentage toe tot 75 procent.

Drempel

Toch vinden mensen het vaak lastig om een beroep te doen op hun sociale netwerk, omdat ze 'niemand tot last willen zijn'. Volgens ANBO wordt het vaakst een beroep gedaan op partner en kinderen. Aan het onderzoek 'Eigen Regie en Zelfredzaamheid' van ANBO deden 8.000 senioren mee tussen de 70 en 79.

Jongeren

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 80 procent van de jongeren (18-25 jaar) vindt dat volwassen kinderen voor hun ouders moeten zorgen als dat nodig is. Naarmate mensen ouder worden, denken ze er vaak wel anders over: onder 55-plussers geldt dat nog voor een derde.

Wat vindt u?

Hoe denkt u over mantelzorg van kinderen? Breng uw stem uit linksboven op deze pagina.

100 Comments

Door Marjolein van W... (niet gecontroleerd) op za, 9-2-2019 - 12:20

Wat een droevig verhaal. Schrijft u die familie leden die het af laten weten eens een mooie (liefdevolle) brief. Niet beschuldigend want waarschijnlijk hebben ze niet eens in de gaten hoe belastend de situatie voor u is.
Leg uit dat u gaat stoppen met de fulltime zorg voor uw moeder. Leg uit dat u naar uw dochter gaat voor langere periode en dat overname van zorg dus echt zal moeten gaan gebeuren. Of - als u niet wilt schrijven - beleg een familie vergadering. Let er op dat u geen beschuldigingen uit, dan is het gesprek namelijk snel klaar en luistert men niet meer. Wees heel duidelijk in uw voornemen om naar uw dochter te gaan, zodat er bij de familie geen twijfel is over de noodzaak van het meedenken en meehandelen. U heeft vele jaren gezorgd, nu is het uw beurt om zelf van een aantal mooie jaren te gaan genieten.
Veel succes!

Door Lieneke van Rooijen (niet gecontroleerd) op vr, 8-2-2019 - 22:10

Heb een groter huis gekocht om mijn vader in huis te kunnen nemen en heb hem toen hij dement werd tot zijn dood verzorgd met wat hulp van zus en zwager. ben er 60 % voor gaan werken i.p.v. 100 %. Ben direct na zijn overlijden ontslagen en toen natuurlijk een uitkering van 70 % van 60 %. Woon nu in een klein 2-kamerwoninkje en heb een laag inkomen. Ben altijd alleenstaand geweest. Zus is overleden, zwager is ouder dan ik dus mantelzorg zit er niet in. Dan maar een beroep doen op de thuiszorg! Alles liever dan een verpleeghuis of het moet een huis van de Herbergier zijn.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 8-2-2019 - 20:36

beste irene, wat heb ik met u te doen. Mijn moeder is in december overleden en ik ben zo opgelucht. ik was ook bang dat zij mij zou overleven want de zorg voor een ouder waar de rest van de familie het van laat afweten is heel zwaar. het zijn tropenjaren geweest, maar ik ben heel blij dat ik goed voor mijn moeder ben geweest. ik hoop voor u dat u het nog een tijdje vol kan houden want mijn moeder werd 96. maar ga beslist naar uw ver weg wonende familie op bezoek en regel vervangende mantelzorg (dat kan soms via de zorgverzekering). Misschien kan u moeder tijdelijk ergens verzorgd wonen in de tijd dat u weg bent. Elke gemeente heeft tegenwoordig een mantelzorgconsulente, misschien kan zij u helpen met tips hiervoor. Ik stond op het punt om psychologische hulp in te schakelen want kon het niet meer aan. Laat het zover niet met u komen. Heel, heel veel kracht toegewenst, maar denk ook aan u zelf. het leven is voorbij voordat je het weet en je leeft maar 1 keer. Ga in gesprek met de familie en zeg dat u eraan onderdoor gaat. als dat gebeurt met u dan moeten ze wel en misschien weten/zien ze niet hoe zwaar het voor u is. trek op tijd aan de bel. ik hoop dat het goed komt....sterkte ermee

Door Rob (niet gecontroleerd) op vr, 8-2-2019 - 17:46

U heeft uw bijdrage aan de ondersteuning van uw moeder ruimschoots geleverd. Nu mogen anderen het stokje overnemen. Dat vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral uw onterechte schuldgevoel zit u in de weg. Toch moet u nu voorrang durven geven aan de bezoeken aan uw dochter en kleinkinderen. En als de andere familieleden het laten afweten vraag dan hulp aan uw huisarts. Zij weten veelal welke andere ondersteuning voor uw moeder mogelijk is.

Door Heni (niet gecontroleerd) op do, 7-2-2019 - 18:06

Er wordt wat afgeleden door mantelzorgers, burn-outklachten komen veel voor en er is vanwege de afhankelijkheid nauwelijks ruimte om een normale relatie met elkaar te onderhouden.
Voor beide kanten een ongewenste situatie, het is simpelweg te belastend.
Vaak is er sprake van een (part-time)baan, een gezin en veel sociale verplichtingen die gaan schuren met de zorg voor ouder(s), buren of andere hulpbehoevenden.
En degene(n) die hulp nodig heeft/hebben willen zich vaak ook veel liever onafhankelijk voelen.
Uiteraard zijn er ook teveel mensen die zich alles graag aan laten leunen, dat maakt hulpverlening nog zwaarder.
De beste oplossing is een persoonsgebonden budget combineren met nieuwe (stimulerende) woonvormen.
De oude systemen zijn verschrikkelijk duur, maar het kan absoluut anders en rijker qua levensvreugde! stukken beter voor alle betrokkenen.

Door irene (niet gecontroleerd) op wo, 6-2-2019 - 13:30

Ik ben 72 jaar en zorg zeker al 15 jaar voor mijn veeleisende moeder.
Opvrolijken, mee uit nemen en nu naar artsen bellen etc.
Mijn zoon is overleden, dat verdriet is bijna niet te dragen. Mijn dochter en kleinkinderen wonen 4000km verder.

Daar zou ik langere tijd eens willen zijn. Voel me beklemd.

Ook nog andere familie , maar die laten het afweten. Gaan zelf naar hun vakantiehuizen. Ik word er depressief van en vind eigenlijk dat ik mijn leven aan het opofferen ben. Mijn moeder wordt misschien wel honderd is nu 90 . Denk hierdoor dat ik eerder dood ga dan mijn moeder en dan zonder de liefde van mijn dochter die te ver woont

Door Elly (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 19:22

Ik ben zelf 24/7 mantelzorger van mijn partner (63) met de ziekte van Kahler, en na 3 rug operaties is daar ook nog eens Parkinson bijgekomen,en heb maanden voor mijn dementerende moeder(88) gezorgd die toen nog zelfstandig thuis woonde, samen met 3 zussen. Zwaar was het, en ik kan, wil en mag niet van ze verlangen dat ze minstens een uur moeten rijden om mij naar het toilet te begeleiden wanneer ik wil of moet, te wassen en verschonen na een ongelukje, naar bed te brengen, boodschappen doen, eten te geven, dokter bezoek, de was, het huishouden doen enz. enz. Onmenselijk. Ik hoop oprecht dat ik mijn levenseinde in eigen regie kan uitvoeren wanneer ik denk dat de tijd er rijp voor is.

Door Johanna vilders (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2016 - 14:46

Dit jaar word ik 80, ben nog vrij gezond op diabetes en artrose na. Kan mezelf gelukkig nog goed helpen, want door ernstig verkeersongeval en1960! Mocht ik geen kinderen krijgen, dus ook geen mantelzorgers, waar ik waarschijnlijk die kinderen ook niet mee zou hebben belast. Ben gewend eigen boontjes te doppen. Hoop t.z.t op euthanasie, of laatste wil pil.

Door Corina Blauw (niet gecontroleerd) op do, 4-2-2016 - 20:59

Mijn dochter en zoon zouden beide niet kunnen helpen,wonen in het buitenland.Ik ben de jongste van de buurt.Ik heb nu al hulp van mijn man die 80 is en ik ben 67.Door foute operatie kan ik weinig of niets.Ik maak mij echt zorgen hoe of dat straks zal gaan.

Door Wietske Bruinin... (niet gecontroleerd) op ma, 18-1-2016 - 21:38

Heb zelf, met mijn man, zus en zwager onze ouders tot hun einde mee geholpen. Ze hadden wel huishoudelijk hulp maar boodschappen, naar het ziekenhuis en op hun eind gewaakt.
Wij deden dit met liefde en onze kinderen ( twee in de gezondheidszorg) zeggen nu al dat ze ons wel lichamelijk kunnen verzorgen en wij vinden dit niet erg, we zijn eigen met elkaar en wij hopen dat we voor het huis schoon houden andere hulp bij kunnen krijgen. Onze kinderen zijn, als wij oud zijn, ook al tegen de zestig net als wij toen onze ouders over de tachtig waren. Dus hadden wij wel wat tijd over en we denken dat onze kinderen dan ook wat tijd over hebben. Alles is bespreekbaar en wij denken dat je dan ver kunt komen met elkaar.