
Stelling: Mantelzorgers moeten meehelpen in het ziekenhuis.
EENS, goed als mantelzorgers meehelpen
Het is als mantelzorger fijn om direct betrokken te zijn bij de zorg van je naaste. De mantelzorger wordt in de betreffende ziekenhuizen niet in het diepe gegooid. In het Amsterdam UMC wordt de inzet van mantelzorgers nu getest bij zware ingrepen aan de alvleesklier of slokdarm. Het Maastricht UMC heeft zelfs een opleiding voor mantelzorgers. En trouwens: in veel landen is het heel gebruikelijk dat de familie meehelpt in het ziekenhuis.
ONEENS, dat is niet de taak van de mantelzorger
Als mantelzorger help je iemand thuis. In het ziekenhuis zijn daar nu juist andere mensen voor. Verzorgenden en verpleegkundigen die daartoe zijn opgeleid en het dus beter kunnen. Verder kan de taak van de mantelzorger veeleisend zijn en vermoeiend. Waarom zou je ook in het ziekenhuis moeten meedraaien? Vooral als je ook nog werkt of kinderen in huis hebt, is dat geen doen. Daarbij: niet iedereen heeft een mantelzorger beschikbaar.
Meer lezen over dit onderwerp? In Plus Magazine van juni komt een artikel over de mantelzorginzet in het Amsterdam UMC.
Reactie toevoegen
194 Comments
Ik heb ruim 35 jaar in de zorg gewerkt , we hadden op een gegeven moment genoeg personeel konden de mensen verzorgen zoals je zelf ook verzorgd zou willen worden. Maar toen moest er opeens bezuinigd worden en werd het personeel wegbezuinigd met het gevolg dat mensen in de verpleeghuizen soms om 13.00 uur nog verzorgd moesten worden en dat lag niet aan het feit dat er geen personeel was. Ja toen gebeurde er veel narigheid in de huiskamers want er was geen toezicht dus werden de huiskamer dames verzonnen , drinken eten enz was hun taak , toen kwam de wc erbij allemaal ongeschoold personeel. Vooral in de verpleeghuizen was het erg zwaar stagiaires uit het ziekenhuis liepen weg van ellende , veel te zwaar en niet menselijk meer. Had je familie die klaagde bij de directeur ja dan werd pa of ma wel gelijk geholpen op een normale tijd of extra verschoond want ja dat werd ook aan banden gelegd door de bezuinigingen . Kwam er hoog bezoek dan werd er extra personeel opgetrommeld en kleedjes en plantjes neergezet om mooi weer te spelen van kijk eens hoe goed wij het voor elkaar hebben. Mantelzorgers kwamen in opkomst want ja anders hadden ze geen tijd om normaal eten en drinken te geven of aandacht te geven en nee dat is niet hun werk. Salarissen bleven laag en i.v.m. ziekenhuizen onderbetaald waar ze het veel makkelijker hadden. Mensen werden dus niet meer gevonden om hier de opleiding te doen , die liepen weg naar de ziekenhuizen want daar was het nog wel menselijk. helaas is dat ook nu niet meer zo , dus de mensen hadden we vroeger wel maar allemaal wegbezuinigt en slechte vergoedingen komen tot het resultaat wat je nu hebt. In vergelijking met het kantoor verdiende we zeer weinig ook qua verantwoordelijkheid en diensten dat wilde de mensen niet meer. Ondanks alles heb ik het altijd gedaan met heel mijn hart en motivatie maar dat is weer een ander onderwerp.
Met liefde ben ik bij mijn vader geweest bij de momenten dat hij in het ziekenhuis lag, ook tijdens zijn laatste 2 weken. Voor zijn rust heb ik veel zorgtaken gedaan in het ziekenhuis aangezien hij heel onrustig werd van o.a. wachten. Achteraf was dit eigenlijk te pittig.
Ik vind dat je niemand mag verplichten of er vanuit mag gaan dat te willen/moeten doen. Want naast een ziek familielid spelen er ook nog zoveel andere dingen zoals eigen gezin/kinderen en werk. Daarnaast vraagt het ook een psychische belasting. Naaste horen de liefde in alle rust te kunnen geven en ervaren zonder dat daar taken aan vast zitten. Mits die (zorg)taken uit liefde, vanuit de persoon zelf, uitgevoerd kunnen en willen worden.
Eens en oneens! Als verpleegkundige vind ik het mijn vak om de patiënt te verplegen, dus in die zin ben ik oneens. Maar de tendens is dat patiënten steeds sneller naar huis gaan waarbij de mantelzorger een fikse taak op zich kan krijgen waar hij niet voor is toegerust. Door te oefenen tijdens opname kunnen er 'tips en tricks' opgedaan worden.
Toen mijn moeder van 85 na een heupoperatie 5 dagen later weer thuis kwam was mijn familie erg blij met mijn verpleegkundige deskundigheid omdat zij liefdevol, maar met 2 linker handen stonden
Oneens. Mantelzorgers die het werk doen van een zorgverlener, zonder vergoeding denk ik = winst voor de instellingen, de staat, ziektekostenverzekeringen......De mantelzorger is de verliezer. Mantelzorgen doe je uit liefde en bovenal vrijwillig. De staat zoekt alleen maar wegen om minder geld uit te geven aan de zorgbehoevenden in dit land, wat allang geen gaaf land meer is, dit land is moreel gezien failliet. Het draait alleen nog maar om geld.
Als verpleegkundige begrijp ik goed waar we over praten.De vraagstelling komt niet uit het luchtledige voort. Er is een duidelijke aanleiding, gevormd door het grote tekort aan verpleegkundigen. Verpleegkundigen die al sinds jaren slecht betaald worden en soms ook nog eens uitgekotst worden door de maatschappij. Als we er dus niet voor willen betalen en er gewoon te weinig zijn, zul je toch wat moeten!! Mantelzorg dus!! En willen we ook dat niet, dan schrijven we met z'n allen de patiënt af. Met een toenemend aantal ouderen versus het aanbod van toekomstige VP en óók niet de bereidheid om voor die zorg te willen betalen zal dit dus de verdere uitkomst worden.... (wordt vervolgd)...
Een volstrekt fout idee. Mantelzorg is vrijwilligerstaak in de thuissituatie en daarmee beperkt in haar reikwijdte. Overigens vloeit een dergelijk krankzinnig plan voort uit een overheid die haar taken niet of ontoereikend uitvoert. Dit is geen gaaf land. dit is een samenleving in de uitverkoop.
Oneens. We gaan richting derde wereldlandbetaal goed aan de handen aan het bed en minder management
Oneens
Uit bezuinigingsoverwegingen wordt er steeds meer banen, vroeger bezet door mensen met een beperking of bijstandsuitkering, overgeheveld naar vrijwilligerswerk.
Nu kennelijk ook de dwang leggen bij mantelzorgers. Die hebben als regel al veel te veel aan het hoofd en te regelen. Heeft hij/zij gelegenheid, dan doet hij/zij dat zelf wel
Mantelzorgers moeten al zoveel. Ben het jaren geweest. In het ziekenhuis moet je als mantelzorger op bezoek, dat wordt verwacht. Moet je er dan ook nog gaan werken? Wat leveren de bestuurders en raden van commissarissen in voor de zorg? Het is gewoon bezuinigen en hoe meer mensen er in trappen hoe goedkoper het ziekenhuis wordt. Maar merken wij er iets van?
Pagina's