Stelling: topbestuurders in de zorg verdienen nog steeds te veel

Vorig jaar is het inkomen van topbestuurders in de ouderen- en thuiszorg niet gedaald. Vanaf dit jaar moeten zij fors inleveren en verdienen ze maximaal 178.000 euro. Is dit in uw ogen een eerlijk bedrag?

De 50 grootverdieners in de ouderen- en thuiszorg verdienden vorig jaar allemaal meer dan een minister. Dat blijkt uit onderzoek van de FNV. Samen streken topbestuurders 68 miljoen euro op: nog geen 0,3 procent minder dan een jaar eerder.

Hoge werkdruk

Van dit bedrag zouden 1700 extra zorgmedewerkers aan de slag kunnen, beweert Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. "En meer medewerkers zijn hard nodig in deze sector, de werkdruk is enorm. Dit geld had goed besteed kunnen worden aan een goede bezetting van twee zorgmedewerkers op acht cliënten."

Nieuwe wet

2016 was het laatste jaar dat bestuurders in de zorg hun topinkomens konden behouden. Sinds dit jaar moeten topbestuurders fors inleveren door de Wet normering topinkomens (WNT). Het maximumsalaris in de (semi-)publieke sector is 178.000 euro, de zogenaamde balkenendenorm. Voor een ontslagvergoeding staat maximaal 75.000 euro.

Is deze verlaging genoeg, of vindt u dat topbestuurders in de zorg nog steeds te veel verdienen? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter. 

Reactie toevoegen

42 Comments

Door Carolina (niet gecontroleerd) op za, 6-10-2018 - 16:51

Deze bestuurders doen eigenlijk niets anders dan delegeren, niks mis mee maar dan moeten ze er wel voor zorgen dat dit mensen zijn die van de hoed en de rand weten.Dit wordt dus weer aan mensen overgelaten waarvan wordt verwacht dat ze het weten. Deze zijn vaak blij met hun baan maar doen wel hun best. Verdienen dus veel minder dan de bestuurder die eigenlijk niet echt iets doet maar wel int. Dan komt het uiteindelijk uit op mensen die voor hun beroep staan en minimaal verdienen en vaak overwerken en dan natuurlijk op vrijwilligers want anders zouden veel van deze hulpbehoevende mensen gewoon nooit buiten komen en ook geen luisterend oor krijgen. Dan de vrijwilligers, jonge mensen moeten werken en leren, huur betalen en vaste lasten betalen, door het buiten de werktijd leren en buiten de werktijd te plannen en ook nog sociale contacten te onderhouden kunnen ze nu geen vrijwilligerswerk doen. Dit komt dus neer op mensen die niet meer op de arbeidsmarkt zijn. Vaak hebben die vrijwilligers meer arbeidsuren dan menig werkende. Ook levert dit werk geen pensioen op, dus is de vrijwilliger straks ook afhankelijk van vrijwilligerswerk. Dus, laat de directie gewoon ook iets inleveren en iets doen aan vrijwilligerswerk. Zelf een directielid van een verzorgingshuis tussen de middag zijn bord af zien likken, zielig en beschamend, dat hebben wij thuis anders geleerd.

Door Gewähre Alex (niet gecontroleerd) op do, 15-3-2018 - 20:41

Hoi,

vermijd zwendel, heb je een lening nodig? We hebben de capaciteit om zakelijke en persoonlijke kredieten / leningen te verstrekken aan bedrijven en particulieren tegen een rentepercentage van 2%. Onze investeerders financieren ook projecten, voor meer informatie over het leenaanbod, neem contact met ons op via e-mail: kivafllc@gmail.com

alleen voor serieuze kredietnemers.
Grant Alex

Lening aanbieding (gegarandeerd)

Door EHIS PRIME ROSE... (niet gecontroleerd) op zo, 21-1-2018 - 03:28

Ik ben een particuliere geldschieter, ik bied een hypotheek aan bij 2% dit is een legitiem bedrijf met eer en onderscheid, wij staan klaar om u te helpen bij elk financieel probleem dat u ons biedt. Wij bieden u alle soorten hypotheken dus als u geïnteresseerd bent in deze hypotheekaanbieding vriendelijk contact met ons op via e-mail: (infoloan.72@gmail.com)

Door Angga (niet gecontroleerd) op za, 14-10-2017 - 21:30

Heeft u een dringende lening nodig om uw rekeningen af te betalen en andere financiële problemen op te lossen? als ja, email ons op: anggadiman1@gmail.com

Door Henk Visser (niet gecontroleerd) op ma, 2-10-2017 - 11:12

Het is ongehoord dat een dergelijke vergoeding aan bestuurders wordt uitbetaald. Immers zij staan ver van de doelgroep. In mijn tijd van directeur van verzorgingstehuis lag ik vaak in conflict met het bestuur over de financiën. Het geld is een noodzaak maar geen hoofdzaak. Zeker niet als dat een belangrijk inkomen wordt van de bestuurders. Dertig jaar geleden moesten de bestuurders deze taak op vrijwillige basis doen en kregen daar niets voor , behalve door hun gemaakte kosten....?! Het positieve saldo op de jaarrekening was bijna een kwart miljoen.
Dit onderwerp duurde in de bestuursvergadering hooguit 15 minuten en kreeg de penningmeester de goedkeuring. Echter... toen ik een verantwoorde medicijnkast ( wat toen erg nodig was)wilde aanschaffen van 1700 gulden, moest daar bijna een uur over worden vergaderd voor het besluit werd genomen
om de kast aan te schaffen. Deze mentaliteit is in de loop der jaren alleen maar erger geworden. Nogmaals, geld is noodzakelijk maar niet hoofdzakelijk. Het gaat immers om de doelgroep de nodige verzorging en verpleging te geven !!Ik vind het verschrikkelijk zoals het beleid aan de dag van vandaag wordt toegepast. Is men wel betrokken bij de noodzaak van de doelgroep?????

Door de Bode (niet gecontroleerd) op ma, 2-10-2017 - 08:44

Noodopvang ouderen slecht geregeld
Is de verpleeghuiszorg dit jaar verbeterd?
Hoe regel ik wijkverpleging?
Patiëntenstop in de thuiszorg is rampzalig
Eén op de vier ouderen in verpleeghuis komt zelden buiten

Door Rien van der Heijden (niet gecontroleerd) op za, 30-9-2017 - 14:00

Werk zelf al jaren als vrijwilliger in een verpleegtehuis voor mensen met dementie. Veel te veel bezuinigd in personeel op de werkvloer. Aantal managers moet naar beneden.
Verpleegkundig personeel veel te zwaar belast met administratieve werkzaamheden voor het Zorgkantoor (zorgplan). Lijken soms wel administratieve assistentes i.p.v. verpleegkundigen.

Door N. Schram (niet gecontroleerd) op za, 30-9-2017 - 13:10

Wat jammer dat bestuurders en medewerkers op de vloer elkaar zijn kwijt geraakt.
We spreken niet meer dezelfde taal.Mede daardoor verspillen we veel geld wat ten koste gaat van medewerkers in de zorg die trachten nog te redden wat er te redden valt voor de cliënt aan goede zorg.
Hoe kan het ziekte verzuim toch zo hoog zijn onder zorgmedewerkers?
Beste directie s . Kom weer eens op de werkvloer en heb aandacht voor uw medewerkers

Door Onstenk C.G (niet gecontroleerd) op vr, 29-9-2017 - 12:59

Kies voor partijen die een eind willen maken aan de managers cultuur. Dit geld niet alleen voor de zorg. Alles wat geprivatiseert is is onbetaalbaar en kwalitatief slechter geworden. Een manager cultuur is een zakkenvullers cultuur.

Door F. Poppen (niet gecontroleerd) op di, 26-9-2017 - 21:37

Topbestuurders mogen wat mij betreft ruim voldoende gesalarieert worden. Maar de naam zegt het al: TOPBESTUURDERS en dat zijn bestuurders die ook de zorg serieus nemen en de verpleging van behoeftigen goed op de rails hebben. Het is zo raar dat er instellingen zijn die de zorg wel goed voor elkaar hebben en waarbij managers de boel wel goed op de rit hebben zonder eerst aan zichzelf te denken. En als topbestuurders wel ontslagen worden krijgen zij een zak geld mee en/ een bonus voor hun pensioen opbouw: dus toch beduidend meer dan de wet voorschrijft. Dit impliceert dat de overheid een strenge hand moet hebben in de besteding van de gelden. Voldoende personeel aan de bedden.