Stelling: verpleeghuizen moeten openheid geven over de kwaliteit van zorg

Patiëntenfederatie Nederland vraagt aandacht voor het feit dat er te weinig openheid is over de kwaliteit van zorg naar de buitenwereld. Wat vindt u: zouden verpleeghuizen dit meer moeten doen?

Onder de maat

Onderzoek toont aan dat er lang niet overal passende zorg wordt geboden door verpleeghuizen. Patiënten hebben aangegeven dat zij het vooral belangrijk vinden dat er voldoende en deskundig personeel aanwezig is en dat zij als mens gezien en gehoord worden. Helaas blijkt dit nog weleens onder de maat te zijn.

Patiëntenfederatie Nederland heeft haar zorgen uitgesproken en vindt dat een kwaliteitsverbetering openheid en daadkracht vereist van de betrokken verpleeghuizen. Het is van belang dat zij niet alleen gegevens aanleveren die nodig zijn voor een inspectie, maar ook aan de buitenwereld laten zien hoe zij de kwaliteit van zorg willen verbeteren.

Uw mening

Wat vindt u? Moeten verpleeghuizen transparant zijn naar de buitenwereld over de kwaliteit van zorg en de moeite die zij doen om dit te verbeteren, of hebben zij ook recht op privacy? We zijn benieuwd naar uw mening. Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

Lees ook: zo veel verdienen bestuurders van slechte zorgcentra

15 Comments

Door Wil (niet gecontroleerd) op di, 1-11-2016 - 14:04

Het is te gek voor woorden hoe er met oudere omgegaan word, en hoe onze zorg steeds verder uitgehold wordt, we betalen steeds meer , en de zorg gaat steeds verder achteruit erg zorgelijk [toepasslijk], straks alleen nog voor het kapitaal lijkt me, tot tevredenheid van de huidige regering, helaas.

Door Marianne (niet gecontroleerd) op zo, 16-10-2016 - 19:52

Ik vind, gezien de manier van doen van de insprctie, het zinnig dat verpleeghuizen van zich afbijten en voorlopig geen transparantie over de zorg te geven. Normaal gesproken moet dit natuurlijk wel. De wijze waarop men in gezondheidsland omgaatbmet elkaar, vind ik beneden peil. Met gemak oordelen en 'zelf' de geldkrran dicht draaien. De huizen sluiten, terwijl mensen mogelijk toch die zorg nodig hebben. Ik zie het er nog van komen dat er volgend jaar 'bedden' bij moeten. Ik houd mijn hart vadt hoe dat allemaal gaat.

Door W. Boeije (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 19:22

Er moet duidelijk openheid van zaken worden gegeven, maar dat dient door een onafhankelijk orgaan te gebeuren, want de besturen van zorginstellingen liegen en bedriegen op schaamteloze wijze

Door F.W.J. van Duss... (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 15:06

Als de zorg bij een verpleeghuis aan de eisen voldoet, hoeft men geen bezwaar hebben tegen openbaarmaking en kan dit zelfs ten voordele werken.
Als men geen openbaarmaking wenst, heeft men kennelijk iets te verbergen.

Door L.A.P.M.Sturken... (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 12:37

Transparantie over de kwaliteit van de Zorg is niets meer dan normaal.
Hoe is het mogelijk dat daar aan getwijfeld wordt; waar zitten, die
bestuurders anders voor.
Aan het personeel zal het niet liggen, het is de kwaal van het kapitaal,
hetgeen in deze tijd aan verkeerde dingen wordt besteed, m.n.
aan bevoordeling van de bovenlaag.

Door Eef Velstra (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 08:37

Als er tijd is voor echte binding en betrokkenheid,dus ook meer personeel dan zal het zeker goed komen. Er is de laatste jaren zo met personeel heen en weer gegooid en gekeken naar cijfertjes dat de echte mens vergeten is. Opleiding is ook leuk maar zegt niet alleen alles!! Heb zelf meegemaakt dat er 60.000 euro in een verpleeghuis werd gestoken omdat de inspectie kwam, zogenaamd alles onder control. Het ging maar om een ding dat de manager van dit geheel goud kreeg, de rest telde niet!

Door Ria Verheul (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 08:30

Heb zelf 20 jaar in verzorgings en verpleeghuizen gewerkt. Het personeel gaf alles wat ze konden doen , vanuit hun liefde en betrokkenheid voor hun bewoners. Inmiddels is het personeel ongeveer gehalveerd voor hetzelfde aantal bewoners. Hoe kun je dan nog dezelfde zorg geven? En daarbij komen nog al die regeltjes en al die dingen die in de computer gezet moeten worden. Het ging altijd prima zonder al die flauwekul. De zusters weten zelf wel hoe ze met de mensen om moeten gaan etc. In den Haag denken ze van niet en hebben van alles verzonnen om het hen moeilijk te maken. Ook de artsen klagen daarover. Daar ligt het grote probleem: de marktwerking! Dat heeft alles kapot gemaakt.

Door J.R. (niet gecontroleerd) op do, 13-10-2016 - 23:44

Natuurlijk moeten verpleeghuizen transparant zijn in de zorg die zij verlenen en de kosten. We hebben het hier immers over gemeenchapsgeld. Maar helaas proberen de verpleeghuizen allemaal zich beter voor te doen om geen slecht imago te krijgen, terwijl het water aan de lippen staat. En ondertussen worden er steeds meer medewerkers ontslagen en komen er steeds meer vrijwilligers

Door Annet Renniers (niet gecontroleerd) op do, 13-10-2016 - 22:30

Ik vind het belangrijk te weten dat verpleeghuizen goede zorg bieden. Iedere oudere verdient net als ieder ander mens met respect te worden behandeld en verzorgd. Ook wil je als kind dat je ouders niets te kort komen. Helaas kan je zelf niet altijd zelf zorg bieden, maar wil je wel dat je ouders goed verzorgd zijn. En niet alleen even snel iemand op het toiletzetten en daar een half uur laten zitten, iemand te lang in een vieze luier laten liggen. Er moet ook tijd zijn voor liefdevolle aandacht. Goede kwaliteit moet zichtbaar worden.

Door H. van der Zijden (niet gecontroleerd) op do, 13-10-2016 - 19:26

Iedereen heeft de mond vol van veel te veel papierwerk. 50% van de werktijd wordt besteed aan administratie. Wanner houden we hier nu eens mee op? Maak die organisaties zelfsturend en geef de verantwoordelijkheid terug aan de professionals.