Tekorten in de thuiszorg: mantelzorgers kunnen niet op vakantie

Voor veel mantelzorgers betekent de zomer: extra stress en drukte. Want als de thuiszorg-medewerkers op vakantie gaan, moeten familie en vrienden inspringen. "Op vakantie? Vergeet het maar."

De thuiszorg (wijkverpleging) speelt een belangrijke rol in de ouderenzorg. Mensen blijven langer thuis wonen, ook als ze ziek en kwetsbaar zijn. Het is de thuiszorg die dit mogelijk maakt.

Personeelstekort extra groot in de zomer

De thuiszorg-medewerker komt langs om steunkousen aan te trekken, te helpen met douchen en aankleden of om medicijnen toe te dienen. Zonder de wijkverpleging/thuiszorg lukt dat niet. Het is dus niet best, dat juist de thuiszorg-organisaties worstelen met relatief veel vacatures die lastig op te vullen zijn. Het personeelstekort is groot. En uiteraard is dat tekort nog vele malen groter in de zomer als de medewerkers die er wél zijn, op vakantie gaan.

Mantelzorgers blijven thuis 

Van de groep mantelzorgers die zorgt voor een naaste die ook thuiszorg ontvangt, zegt bijna de helft dat de thuiszorgorganisatie al heeft aangekondigd dat er als gevolg van personeelstekorten minder zorg zal worden gegeven in de vakantieperiode. Voor 75% van de betrokken mantelzorgers betekent het, dat ze zelf meer zorg moeten geven. 36% geeft aan daardoor zelf niet op vakantie te kunnen.

Onrust is groot

Bij bijna de helft van de mantelzorgers neemt de ongerustheid toe in de zomer. En dat is logisch als de thuiszorg niet langer vanzelfsprekend is. Uit een peiling onder het Nationaal Mantelzorgpanel blijkt dat 71 procent van de mantelzorgers verwacht dat er meer wisselingen zijn in de thuiszorgmedewerkers die langskomen. En 61% vreest een inbreuk op de vaste tijden waarop er iemand langskomt. Mantelzorgers weten vanuit eerdere jaren - of voorzien -dat er wasbeurten en douchebeurten gaan uitvallen en dat er minder hulp zal zijn bij het aankleden.

Verpleeghuizen staan er beter voor 

Er wordt de laatste jaren keihard gewerkt aan het terugdringen van de tekorten in de zorg. Met name in de verpleeghuizen is het verschil wél merkbaar. Na jaren van bezuinigingen is er eindelijk goed nieuws: in driekwart van de verpleeghuizen kennen de verzorgers de bewoners goed en spelen ze in op hun behoeften. Maatwerk is weer mogelijk, zoals met een verzorger naar buiten gaan, of luisteren naar je favoriete radioprogramma.

Bent u ook gedwongen om deze zomer in te springen omdat de thuiszorg-organisatie de zorg niet (of deels niet) kan leveren? Laat het ons weten. Mail naar l.langerveld@spn.nl

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 10-7-2019 - 12:10

U heeft alleen over de wijkverpleging, wat dat u over de huishoudelijkhulpen, die gaan ook met vakantie. Daarvoor is er ook geen vervanging of vakantiekrachten te vinden.

Door Leone (niet gecontroleerd) op di, 9-7-2019 - 23:11

Ik heb verschillende keren gesolliciteerd, telkens afgewezen. Hoezo tekort aan thuiszorg. Zak wel mijn leeftijd zijn, ben 56 dan hebben ze je niet nodig. Maar wie wil er werken voor nog geen 11 euro brutto, als een verdiener kom je er niet mee uit.

Door M. VAN DE MEULE... op di, 9-7-2019 - 22:45

Ik ben 24/7 mantelzorger van mijn partner. Maar samen gaan we op vakantie. In vakantie verzorg ik hem zelf ipv de thuiszorg. Even weg geen huishoudelijke dingen. Kom ik zelf toe aan een boek lezen.

Door T.v.d.R. (niet gecontroleerd) op di, 9-7-2019 - 22:29

Wat wel eens mogelijk is, om mensen tijdelijk op te nemen in een verzorgings, zodat de mantelzorgers ook op vakantie kunnen!

Door yvonne (niet gecontroleerd) op di, 9-7-2019 - 21:44

geef de medewerksters meer salaris dan dat ze nu krijgen want als ik 35 uur voor dit loon zal werken kan ik nog geen huis huren laat staan me vaste lasten . terwijl het zo dankbaar werk is . heel veel thuiszorg organnisaties zitten te springen om personeel en hebben zo een wacht lijst

Door marietjerovers ... (niet gecontroleerd) op di, 9-7-2019 - 21:01

erge atrose

Door Annelies (niet gecontroleerd) op di, 9-7-2019 - 17:44

Ik zorg voor een alleenstaande tante met uitgezaaide borstkanker ziekenhuis in ziekenhuis uit , alles geprobeerd om haar ergens in een 24 uurs appartement te krijgen ... nee hoor indicatie eerst dan gaan ze kijken wat en hoe situatie verslechterd ondertussen , onderhand dik boekwerk aangelegd van telefoonnummers enz enz maar nix, half dood of net voor je dood gaat kannje opgenomen worden ondertussen ook mijn tante stijf van de stress ....als ze maar niet zegt ik ga op vakantie ....lange leven het leven voor de asielzoekers die krijgen begeleiding ...of o ja pleeg ffe een moord ja dan wordt je ook opgenomen ....lang leve de vvd

Door Margaretha Loos-Vink op vr, 5-7-2019 - 13:20

Las oa dat verhaal over die veilig verweg wonende zuster van twee mantelzorgers. Oma in een gezinsvervangende woonruimte hoeft geen nadeel te zijn. Leun zelf aan tegen de zorg, heb er vroeger zelf in gewerkt ook. En ook Opa heeft recht op een beetje menswaardige oude dag. Gewoon niets aantrekken van het onterechte commentaar. Mensen weten vaak niet wat ze zeggen als ze veilig verweg wonen. Ga eens informeren en kijken. Er zijn ook beslist wachtlijsten. Succes ermee. We worden hier bijna allemaal mee geconfronteerd. Gre Loos.