Tekorten in de thuiszorg: mantelzorgers kunnen niet op vakantie

Getty Images

Voor veel mantelzorgers betekent de zomer: extra stress en drukte. Want als de thuiszorg-medewerkers op vakantie gaan, moeten familie en vrienden inspringen. "Op vakantie? Vergeet het maar."

De thuiszorg (wijkverpleging) speelt een belangrijke rol in de ouderenzorg. Mensen blijven langer thuis wonen, ook als ze ziek en kwetsbaar zijn. Het is de thuiszorg die dit mogelijk maakt.

Personeelstekort extra groot in de zomer

De thuiszorg-medewerker komt langs om steunkousen aan te trekken, te helpen met douchen en aankleden of om medicijnen toe te dienen. Zonder de wijkverpleging/thuiszorg lukt dat niet. Het is dus niet best, dat juist de thuiszorg-organisaties worstelen met relatief veel vacatures die lastig op te vullen zijn. Het personeelstekort is groot. En uiteraard is dat tekort nog vele malen groter in de zomer als de medewerkers die er wél zijn, op vakantie gaan.

Mantelzorgers blijven thuis 

Van de groep mantelzorgers die zorgt voor een naaste die ook thuiszorg ontvangt, zegt bijna de helft dat de thuiszorgorganisatie al heeft aangekondigd dat er als gevolg van personeelstekorten minder zorg zal worden gegeven in de vakantieperiode. Voor 75% van de betrokken mantelzorgers betekent het, dat ze zelf meer zorg moeten geven. 36% geeft aan daardoor zelf niet op vakantie te kunnen.

Onrust is groot

Bij bijna de helft van de mantelzorgers neemt de ongerustheid toe in de zomer. En dat is logisch als de thuiszorg niet langer vanzelfsprekend is. Uit een peiling onder het Nationaal Mantelzorgpanel blijkt dat 71 procent van de mantelzorgers verwacht dat er meer wisselingen zijn in de thuiszorgmedewerkers die langskomen. En 61% vreest een inbreuk op de vaste tijden waarop er iemand langskomt. Mantelzorgers weten vanuit eerdere jaren - of voorzien -dat er wasbeurten en douchebeurten gaan uitvallen en dat er minder hulp zal zijn bij het aankleden.

Verpleeghuizen staan er beter voor 

Er wordt de laatste jaren keihard gewerkt aan het terugdringen van de tekorten in de zorg. Met name in de verpleeghuizen is het verschil wél merkbaar. Na jaren van bezuinigingen is er eindelijk goed nieuws: in driekwart van de verpleeghuizen kennen de verzorgers de bewoners goed en spelen ze in op hun behoeften. Maatwerk is weer mogelijk, zoals met een verzorger naar buiten gaan, of luisteren naar je favoriete radioprogramma.

Bent u ook gedwongen om deze zomer in te springen omdat de thuiszorg-organisatie de zorg niet (of deels niet) kan leveren? Laat het ons weten. Mail naar l.langerveld@spn.nl

Auteur