Zorgen voor je partner

Vraag van de week

Na een jarenlange vriendschap hebben wij besloten samen te gaan wonen, we willen niet te veel geregel, maar wel zorgen voor elkaar als het nodig is. Wat moeten we doen?

Dat u niet teveel wil regelen, maar wel wil zorgen voor elkaar kan eigenlijk alleen wanneer u gaat trouwen. Is trouwen u teveel beladen overweeg dan registreren, u hebt dan vrijwel dezelfde rechten als gehuwden, alleen adopteren is lastig. Na die handeling bent u direct juridisch en financieel gebonden. Overweeg echter huwelijksvoorwaarden door de notaris te laten opmaken, misschien niet zo romantisch, maar wel handig als het toch mis gaat.

Bij samenwonen moet u een samenlevingsovereenkomst laten maken én een testament. Maakt u alleen een testament dan duurt het vijf jaar voordat u als partner dezelfde partnervrijstelling erfbelasting hebt als gehuwden of geregistreerden die weduwe worden. Een verschil van bijna € 625.000). Is uw partner nog niet met (vroeg)pensioen dan kunt u onder de voorwaarden van het pensioenfonds ook nog aanspraak maken op een partnerpensioen als u er alleen voor komt te staan. Daarvoor is meestal wel een samenlevingsovereenkomst nodig. En als u toch die samenlevingsovereenkomst laat maken denk dan ook eens na over hoe het verder moet als de relatie eindigt anders dan door overlijden en of er een(wederzijdse) pensioen en/of alimentatieplicht is.

Voor weinig geregel is het huwelijk of registreren de beste oplossing. Wilt u dat anders dan in gemeenschap van goederen, dan moet u samen toch het nodige regelen. Ook als u de erfenis niet automatisch naar uw partner of zijn kinderen wil laten gaan wanneer u eerder overlijdt dan hij, blijft een gang naar de notaris noodzakelijk.

Talloze tips om het leven van mantelzorgers te vergemakkelijken vindt u in De Gids voor Mantelzorgers. U kunt deze gids bestellen via www.pluspraktisch.nl (9,95 euro).

Bron(nen):