Kennis over veilig zonnen schiet te kort

Nederlanders kunnen nog veel leren over veilig zonnen. Nog altijd is het niet algemeen bekend dat de zon schadelijke effecten kan hebben op de gezondheid van de huid. Dat blijkt uit recent onderzoek onder 500 Nederlanders, uitgevoerd door Eucerin en ondersteund door Stichting Melanoom.

Zo weet 70 procent van de Nederlanders niet dat verbranding van de zon niets te maken heeft met de intensiteit (warmte) van de zon maar met de UV-straling van de zon. Ook weet twee derde niet dat er zeven theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt nodig zijn voor het goed beschermen van gezicht en lichaam.

Verstandig zonnen

Vrouwen met kinderen onder de 12 jaar zijn over het algemeen het beste op de hoogte van zonbescherming en verstandig zonnen.

Een aantal feiten is wel bekend bij het merendeel van de Nederlanders. Driekwart van de ondervraagden weet dat beschadiging van de huid door verbranding van de zon niet van tijdelijke aard is.

Zes op de tien Nederlanders weten dat zonverbranding onder de 18 jaar dubbel zoveel kans geeft op het krijgen van melanoom. Vrouwen geven hier vaker het juiste antwoord dan mannen. Dat bruinen onder de zonnebank even schadelijk is als bakken in de zon is bij 65 procent van de Nederlanders bekend
Drie op de tien denken dat je extra beschermd bent tegen verbranding door de zon wanneer je zorgt dat je bent voorgebruind onder de zonnebank. Dit is echter niet het geval. Regelmatig onder de zonnebank gaan voor het 35e jaar vergroot het risico op melanoom met 75 procent.