5 positieve feitjes over linkshandigen

Getty Images

Het is 13 augustus de Dag van de Linkshandigen. Wist u dat zo'n 10 tot 15 procent van de mensen linkshandig is? Ze zijn in de minderheid dus, maar hebben toch een paar flinke voordelen ten opzichte van rechtshandigen. We sommen er vijf op.

1. Linkshandigen zijn creatiever

Meer precies: ze zijn beter in divergent denken. Dat houdt in dat in dat ze in staat zijn om veel verschillende ideeën te bedenken en tot meerdere mogelijke oplossingen te komen. Divergent denken is een kenmerk van creativiteit.

2. Ze hebben een voordeel met sport

Linkshandigen hebben een voordeel bij sporten waarin tegenstanders recht tegenover elkaar staan, zoals tennis, boksen, schermen en honkbal. Linkshandigen hebben een andere fysieke oriëntatie, waardoor ze rechtshandige tegenstanders kunnen verrassen.

3. Ze kunnen informatie sneller verwerken

Linkshandige mensen kunnen hun hersenhelften wellicht makkelijker en efficiënter gebruiken. Volgens een Australisch onderzoek uit 2006 in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropsychology, hebben linkshandige mensen betere verbindingen tussen hun rechter- en linker hersenhelft. Hierdoor kunnen ze informatie sneller verwerken. De uitkomst van het onderzoek was dat linkshandige deelnemers sneller waren in het verwerken van informatie over hun beide hersenhelften. Dat komt van pas bij bijvoorbeeld videogames en sport.

4. Arabisch leren? Makkie voor linkshandigen

Arabisch leren is voor een linkshandigen een makkie ten opzichte van rechtshandigen. Dat is omdat ze ze makkelijker in spiegelschrift kunnen lezen en schrijven. Ook lees je de Arabische taal van rechts naar links en dat is voor linkshandigen juist makkelijk.

5. Linkshandigen zijn vaker natuurlijke leiders

Omdat vrijwel alle apparaten gemaakt worden voor rechtshandigen, hebben linkshandigen veel ongemakken waar ze tegenaan lopen. Ze moeten zich dus flexibel opstellen en continu aanpassen. Wetenschappers zijn daarom van mening dat linkshandigen van nature out of the box-denken. Dit maakt hen de ideale kandidaat voor hogere en leidinggevende functies.

(Bronnen: GGZ nieuws, De Dagelijkse Standaard, Men's Health)