Alweer bijna pensioenakkoord

De werkgevers en werknemers hebben bijna een definitief pensioenakkoord waarbij het AOW-bedrag en de AOW-leeftijd stijgen en de pensioenen onzeker worden.

En alweer is er bericht dat er bijna een pensioenakkoord is. Volgens de werkgevers-  en werknemersorganisaties liggen er nog een aantal zaken op tafel of moeten de punten nog op de 'i' worden gezet. De hoop is er deze week uit te kunnen komen. In het akkoord dat mogelijk bereikt is, stijgt de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Mensen die voor 1956 geboren zijn hebben niets te vrezen. Wil iemand toch met 65 jaar stoppen, dan kan dat, maar het kost hem 6,5 procent van zijn AOW-uitkering. In het akkoord stijgt de AOW-uitkering gegarandeerd door tot 2028. Die stijging is gekoppeld aan de lonen en zal bij benadering 0,6 procent per jaar bedragen. Die gegarandeerde stijging is belangrijk voor de vakbonden omdat die de onzekerheid van de pensioenen moet compenseren. De onzekerheid is er omdat de pensioenen niet langer gegarandeerd zijn, maar afhankelijk worden van de schommelingen op de financiële markten.

Of het pensioenakkoord er aan het einde van deze week of deze maand ligt, het zou mooi zijn, dan kan de politiek haar werk afmaken.  Of zou het uitgelekte bericht van het mogelijke pensioenakkoord een trucje zijn om minister Kamp nog wat langer aan het lijntje te houden. Een lijntje dat Tweede Kamerlid van GroenLinks Jesse Klaver eerder deze week probeerde te laten knappen?

Bron(nen):