APK voor medicijngebruik

We slikken in Nederland steeds meer medicijnen. Op zich niets mis mee wanneer ze nu eenmaal nodig zijn, maar gebruiken we ze wel goed?

Volgens onderzoek van dagblad ‘De Pers’ schrijven artsen momenteel 143 miljoen recepten uit, 30 procent meer dan in 2001. 

Volgens de ‘Kring-Apothekers is er eigenlijk een periodieke controle nodig van de medicijnen die een persoon gebruikt, de medicatie APK. De ‘Kring-Apothekers’ in Nederland doen momenteel een proef onder 150 van de aangesloten 300 apotheken. Per december zullen nog eens 100 ‘Kring-Apothekers’ mee gaan doen met de proef. In deze proef is er een jaarlijkse check-up bij mensen die meer dan zes medicijnen per dag slikken.

De patiënt, de apotheker en de huisarts kijken samen naar de gebruikte medicatie. Er wordt gekeken of wel de juiste medicatie is voorgeschreven en in de juiste combinatie, zo ontstaat overzicht op het medicijngebruik. Wanneer deze jaarlijkse controle plaats heeft kunnen miljoenen bespaart worden en complicaties door verkeerd medicijngebruik voorkomen.