Aquaplaning: dit zijn de beste antislip tips

Het is weer koud, nat en dus ook glad op de weg. Dat maakt de kans op een gevaarlijke slippartij met de auto veel groter. Met deze tips beperk je dat gevaar.

De koppeling intrappen
Iedere automobilist reageert anders zodra ze dreigen in de slip te raken: de ene bevriest en de ander trapt uit paniek de rem in. Dat laatste is niet verstandig om te doen: doordat je banden blokkeren begint je auto alleen maar meer te glijden. Wanneer je de koppeling indrukt beginnen je wielen te rollen. Met rollende wielen heb je de beste kans dat deze weer grip krijgen op het wegdek. Druk daarom je koppeling in en trap alleen zachtjes op de rem. 

Voor automobilisten die een automaat rijden: zet je auto in neutrale stand. Gas loslaten is een must, of je nu een automaat of een schakelauto rijdt. 

Mee of tegen sturen?
Dat is per situatie verschillend. Slippen je voorwielen, waarbij de wagen in de bocht rechtdoor gaat in plaats van mee te draaien, stuur dan mee in de richting waar de auto naartoe glijdt en voel wat er gebeurt. Zijn het juist de achterwielen die wegglijden, stuur dan tegen in de richting waar je de auto het liefste heen ziet gaan. 

In beide gevallen is het belangrijk om te kijken waar je heen wilt met de auto. Vaak gaan automobilisten de omgeving scannen op gevaar, om deze te ontwijken. Het is beter om opzoek te gaan naar een uitweg, omdat je handen vaak automatisch meesturen met je ogen. 

Een goede houding voorkomt letsel
Het lukt niet altijd om op tijd grip te vinden en een ongeluk te voorkomen. Door een juiste zithouding aan te nemen kan veel letsel worden voorkomen. Door met gestrekte armen achter het stuur te zitten bij een ongeluk, krijgen je ellenbogen en polsen de volledige impact te verwerken. Dit wil je voorkomen. Je zit daarom het best op een afstand van je stuur waarbij je je armen niet kunt strekken, wanneer je je stuur vasthoudt.