Beetje vet doet langer leven

Vrouwen en vooral mannen: ga in het nieuwe jaar niet te enthousiast aan het lijnen, een beetje vet vergroot uw levenskansen. Beter een beetje vet dan mager.

Deze conclusie trekken demografe Mieke Reuser en de epidemioloog Luc Bonneux. Zij deden onderzoek naar de sterftecijfers van Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat vooral oudere mannen met een klein buikje een levensverwachting hebben die anderhalf jaar langer is dan die van magere of juist heel dikke mannen. Om dik en mager te bepalen gebruikte de onderzoekers de Body Mass Index (BMI). Deze Index bereken je door de het gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Zo heeft een man van 1,80 meter en een gewicht van 75 kilogram een BMI van 23,1. Mannen ouder dan 55 jaar en een BMI tussen de 25 en 30 (volgens de BMI is dat overgewicht) hebben een levensverwachting die anderhalf jaar langer is dan wanneer de BMI minder is dan 25. Zelfs tot een BMI van 36 verandert er nauwelijks iets op de sterftecijfers. Dat geldt voor mannen, maar ook bij vrouwen stijgt de sterfte nauwelijks met het gewicht, zolang de BMI maar onder de 32 blijft.

Volgens de onderzoekers zijn de mensen met overgewicht niet perse gezonder dan de magere seksegenoten, maar zijn ze beter bestand tegen levensbedreigende zaken. Zo zijn ze minder snel ziek van een infectie, hebben ze meer reserve om een ziekte te overwinnen of te herstellen na een operatie. Een andere belangrijke oorzaak van de lagere sterfte is dat ziekten die vroeger dodelijk waren, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes nu goed behandeld kunnen worden. Deze ziektes komen juist meer voor bij mensen met een overgewicht.

Dus afvallen is goed voor een mens, het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en diabetes, gaat u afvallen door meer te bewegen, helemaal goed, u leeft gezonder. Maar een klein buikje mag je best hebben volgens de onderzoekers.

2 januari 2008