CBS: Nederland hekkensluiter Europa met resultaten duurzame energie

Er is geen enkel Europees land zo ver verwijderd van de doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie als Nederland. Deze conclusie trek het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vergelijkend onderzoek tussen Nederland en de andere EU-lidstaten.

Slechts 6,6 procent van alle in Nederland opgewekte energie kwam in 2017 uit hernieuwbare bron, blijkt uit het rapport.

Luxemburg leunt nog iets meer (6,4 procent hernieuwbaar) op fossiele brandstoffen. Het groothertogdom heeft lagere doelstellingen van de Europese Unie gekregen, waardoor Nederland nog een hele hoop heeft in te halen.

In 2020 zou 14 procent van alle in Nederland opgewekte energie uit hernieuwbare bron moeten komen: biomassa, waterkracht, wind of zon.

Zweden koploper

De Europese koploper is Zweden met 54,5 procent hernieuwbare energie in 2017. Het merendeel komt overigens uit biomassa. Dit is een hernieuwbare bron, maar niet per definitie onschadelijk voor het milieu. Finland, Letland, Denemarken en Oostenrijk zitten allemaal boven de 30 procent hernieuwbare energie.

Nederland wel hoogste levensverwachting

Donderdag 9 mei was het de Dag van Europa, daarom heeft het CBS vergelijkingen gemaakt op verschillende punten tussen Nederland en andere EU-landen. In de meeste ranglijstjes staat ons land hoog. 98 procent van de huishoudens heeft toegang tot internet, dit is meer dan in alle andere lidstaten. De werkloosheid is relatief laag, het welvaartsniveau behoort tot de hoogste van de EU.

Nederlanders hebben vergeleken met andere Europeanen een hoge levensverwachting, relatief veel vertrouwen in hun medemens en een kleinere kans op armoede. Ook is Nederland kampioen in hypotheken: in geen enkel land hebben zoveel woningeigenaren een hypotheekschuld als hier. De situatie is omgekeerd in Roemenië: bijna alle huishoudens hebben daar een eigen woning zonder hypotheek.

Bron(nen):
Trefwoorden: