De buxusmot verovert heel Nederland: komen we er nog vanaf?

Getty Images

Slecht nieuws voor liefhebbers van buxusstruiken: de buxusmot blijft zich uitbreiden in ons land. Als het vernietigende beestje ook de Waddeneilanden bereikt, is hij in heel Nederland aanwezig.

Dat schrijft natuurwebsite NatureToday. De buxusmot, een exoot, is pas iets meer dan tien jaar in Europa. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied van Nederland aanwezig, maar inmiddels blijft het daar niet bij. Er was al een aantal jaren een kleine populatie in Groningen, maar nu wordt de soort ook in de rest van Noord-Nederland gezien.
 

Vraatschade

Rupsen van de buxusmot vreten de ene na de andere buxus kaal en de meeste buxusstruiken overleven dat niet. Het vervelende is dat de vlinder twee tot drie keer per jaar eitjes legt waaruit de rupsen tevoorschijn komen. De eitjes van de buxusmot liggen altijd in groepjes bij elkaar. Als ze uitkomen, kruipen er dus ook meteen tien tot twintig hongerige rupsen rond en die zorgen in korte tijd voor veel vraatschade.
 

Toekomst

We zullen de buxusmot niet meer kwijtraken, aldus De Vlinderstichting, maar waarschijnlijk zal de schade de komende jaren wel minder worden nu steeds meer dieren de rupsen als goed voer gaan zien.
 

En nu?

Wat kunt u doen als de buxusmot zich in uw buxus heeft genesteld? Dat en meer leest u in dit verhaal: De buxusmot: dit doet u eraan
 
Bronnen: Nature Today en De Vlinderstichting
Auteur