De buxusmot: dit doet u eraan

Getty Images

De buxusmot: tien jaar geleden kende nog bijna niemand hem, maar sinds de zomer van 2017 kunnen we niet meer om hem heen. Rupsen van de buxusmot vreten de ene na de andere buxus kaal en de meeste buxusstruiken overleven dat niet. Vraag is: hoe stopt u hem?

Buxustakken vol kleverig wit spul, felgroene rupsen met zwarte stippen en een zwarte kop, kleine witte vlinders, buxusstruiken die binnen de kortste keren alleen nog maar uit kaalgevreten takken bestaan… De buxusmot, ofwel de Cydalima perspectalis, is een agressieve kostganger.

Vraatschade

De buxusmot zelf is niet schadelijk, het zijn juist de rupsen die de buxus kaalvreten. Het vervelende is dat de vlinder twee tot drie keer per jaar eitjes legt waaruit de rupsen tevoorschijn komen. De eitjes van de buxusmot liggen altijd in groepjes bij elkaar. Als ze uitkomen, kruipen er dus ook meteen tien tot twintig hongerige rupsen rond en die zorgen in korte tijd voor veel vraatschade.

Bestrijding begint met controleren

Bestrijding van de buxusmot begint met het controleren van de struik - liefst al vanaf maart. Controleren is wel lastig: de rupsen vallen niet zo heel goed op omdat ze graag in de plant wegkruipen. Ziet u na de eerste snoei aan de zijkanten en onderin takjes die aan elkaar zijn gesponnen en ziet u in dat spinsel ook nog eens krioelende rupsjes en uitwerpselen, dan is het zaak die er zo goed mogelijk uit te knippen. De rups van de buxusmot is in het begin vuilgeel van kleur, met bruine strepen in de lengte. De oudere rupsen zijn felgroen en hebben zwarte stippen en een zwarte kop.

Bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen op basis van pyrethrum - werkzaam tegen luis en spint - zijn ook werkzaam tegen rupsen van de buxusmot. U vindt zulke middelen in het tuincentrum, onder meer onder de naam Promanal. Helaas doodt dit middel ook andere nuttige beestjes - het is een zogeheten breed werkend, niet-selectief middel. Overigens zijn er ook middelen op basis van synthetisch pyrethrum (zoals Decis), maar deze middelen zijn vanwege een langere nawerking nog schadelijker dan middelen als Promanal.

Natuurlijke bestrijding van de buxusmot

Omdat de buxusmot nog niet zo lang in Nederland leeft - in 2007 was de eerste waarneming - heeft hij nog niet veel natuurlijke vijanden. Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld nematoden inzetten. Deze microscopisch kleine aaltjes parasiteren en doden de rupsen van de buxusmot. Verder lijkt het erop dat steeds meer vogels - zoals mussen, mezen en kauwen - de buxusrupsen op het menu hebben gezet. En in het NRC vertelde een boswachter onlangs dat er zo’n twintig naaktslakken in zijn buxusstruik zaten: geen buxusrups meer te zien!

Bronnen:
Groei en Bloei
NRC.nl

Auteur