Dekkingsgraad weer lager

De Nederlandse pensioenfondsen hadden eind december een iets lagere dekkingsgraad ten opzichte van november. Gemiddeld is de dekkingsgraad nu 102 procent, een procent minder als de voorgaande maand.

Aan het begin van iedere nieuwe maand komt Aon Hewitt met de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen. Die dekkingsgraad blijkt eind december een procent lager dan een maand eerder. De daling is het gevolg van een iets lagere rente waarmee de dekkingsgraad berekend wordt. Het rendement op beleggingen steeg in december gelukkig met 0,5 procent.

De Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt geeft een gemiddelde aan van de pensioenfondsen. Hoe positief het ook is dat die nu boven de 100 procent ligt, er zijn nog vele fondsen die minder dan 100 procent scoren. Gisteren werd al bekend dat de dekkingsgraad van de zestig slechtst scorende fondsen gemiddeld 96 procent is en dat deze pensioenfondsen dus flink achterliggen op hun herstelplannen. Volgens die plannen moet de dekkingsgraad van alle pensioenfondsen einde 2013 weer op tenminste 105 procent liggen. De beurzen moeten het dus goed doen in 2013, maar beter nog de rekenrente moet flink omhoog om de dekkingsgraad te laten stijgen. Vooralsnog lijken de instrumenten die de meeste zoden aan de dijk zetten, premieverhoging en korting op de pensioenen te zijn.

Bron(nen):