Dit is wat je moet weten over gevaarlijke muien

Getty Images

Nadat meerdere zwemmers afgelopen weekend in de problemen kwamen door zogenaamde muien en een tiener zelfs om het leven kwam, waarschuwt de reddingsbrigade voor deze gevaarlijke stromingen. Dit is wat je moeten over muien voordat je de zee in gaat.

Wat is een mui?

Vlak voor de kust liggen vaak zandbanken. Tussen de zandbanken bevinden zich muien, waarbij water de zee in stroomt (bij eb) of richting het strand (bij vloed). Een mui is gemiddeld 15 tot 30 meter breed en kan tot 100 meter de zee in stromen, met een snelheid tot wel 8 kilometer per uur.

Muien worden veroorzaakt door golven, het getij en de vorm van de bodem. Ze kunnen overal ontstaan waar brekende golven zijn. Aan het strand, bij pieren, rotsen of obstakels in zee. De kans op muien is het grootst bij eb. Per dag kan de situatie verschillen, want muien verplaatsen zich. De ene keer liggen er drie op een rij, de andere keer ligt er maar één.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Getty Images

Hoe herken je een mui?

RTLNieuws legde deze vraag voor aan Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade. Zijn antwoord: "Het is goed om op het water te letten. Soms zie je rustige plekken in het water, waar minder golven zijn en het glad is. Maar hoewel dat er misschien wel veilig uitziet, is dat waarschijnlijk de plek waar zich een mui bevindt. Ga daar dus niet het water in."

Wat moet je doen als je in een mui terechtkomt?

Het belangrijkste is: rustig blijven. Een mui trekt je nooit onder water, maar drijft je wel van de kust af. Probeer allereerst de aandacht van de kustwacht of andere badgasten te trekken door te roepen en te zwaaien. Zwem niet tegen de stroming in, dan raak je oververmoeid. Laat je met de stroming meedrijven. Goede zwemmers kunnen parallel aan de kust gaan zwemmen. Maar als dit niet lukt, kun je je het beste mee laten voeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt uiteindelijk in kracht af. Wacht vervolgens op hulp.

Hoe voorkom je dat je in een mui terechtkomt?

Ga sowieso alleen de zee in op plekken waar een reddingsbrigade actief is. Voor de zekerheid kun je een van hen vragen naar de omstandigheden in de zee. Zij kunnen je vertellen waar de muien zich bevinden. Als je niet goed kan zwemmen, ga dan niet verder dan je knieën het water in. Neem een middel mee waar je op kan drijven als je toch de zee in gaat. 

Bronnen: RTLNieuws en Reddingsbrigade Nederland

Auteur