Dit wist u nog niet over wijn

Getty Images

De een zweert bij een glas droge witte, de andere bij een volle rode: wijn is een van de populairste alcoholische dranken. Toch bestaan er nog veel misvattingen en onwetendheden over de drank.

Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden

Andersom kan niet, maar van blauwe druiven kun je ook witte wijn maken. Het sap van blauwe druiven ziet er namelijk hetzelfde uit als het sap van witte druiven. De kenmerkende eigenschappen – kleur en smaak – van rode wijn komen namelijk vooral door de schillen van de blauwe druiven die meegisten met het druivensap.

Oenofobie: angst voor wijn

Geloof het of niet, maar er zijn mensen die een ware angst hebben voor wijn: oenofobie. Vergeleken met claustrofobie of agorafobie is oenofobie een weinig voorkomende aandoening, maar toch wordt de angst wetenschappelijk erkend. De angst – of haat – komt vaak voort uit een vroegere negatieve ervaring met de drank.

Toosten op de gezondheid?

Deze traditie komt uit de oudheid, om precies te zijn uit Griekenland. Hoewel de wijn in het oude Griekenland verschilt van de wijn zoals we die vandaag de dag kennen, komt het toosten op de gezondheid hiervandaan. Het was hier gebruikelijk dat de gastheer de eerste slok wijn nam, om aan zijn gasten te laten zien dat de wijn niet vergiftigd was.

Beter met de jaren?

‘Wijn wordt beter met de jaren.’ Het is – in verschillende varianten – een veel gehoorde uitspraak. Dit is echter een fabeltje. Een lange houdbaarheid – mits afgesloten natuurlijk – is slechts voor weinig wijnen weggelegd, maar het heeft de drank wel de reputatie opgeleverd dat zij beter wordt met de jaren. De meeste wijn moet u echter binnen een aantal jaar na botteling drinken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Getty Images

De manier waarop u het glas beetpakt, beïnvloedt de smaak

Hoe u een wijnglas moet vasthouden, is vaak onderwerp van discussie. De juiste manier is om het glas bij de steel te pakken; deze zit er namelijk niet voor niets. Als het glas bij de kelk vasthoudt, warmt de wijn op en dat heeft invloed op de smaak. Uiteraard merkt u dit bij een gekoelde witte of rosé wijn sneller dan bij een rode wijn.

Schroefdop slecht?

Na de introductie van de schroefdop werden de wijnflessen die hiermee uitgerust waren, lange tijd gezien als kwalitatief minderwaardig. En nog steeds moeten ‘echte’ wijnen voor de puristen afgesloten zijn met een kurk.
Een schroefdop is echter al lang geen indicator meer voor de kwaliteit van de wijn; zowel een schroefdop als kurk hebben voordelen.

Schroefdop

Wijnen met een schroefdop zijn vaak lichtere, fruitige wijnen, die bij al botteling op dronk zijn en binnen enkele jaren gedronken moeten worden. Een schroefdop is hiervoor ideaal, omdat deze een fles luchtdicht kan afsluiten. Zo behoudt de jonge wijn zijn fruitige smaak.

Kurk

Een kurk is iets minder luchtdicht, en dit is ideaal voor wijnen die bedoeld of geschikt zijn om wat langer te laten liggen. Door het beetje lucht dat bij een kurk in de fles kan komen, zal de wijn oxideren en dit komt de smaak bij dit soort wijnen ten goede.

Tip: bewaar wijn met een kurk liggend, zeker als de fles langer ligt. Zo voorkomt u dat de kurk uitdroogt en afbrokkelt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Getty Images

Kurk in de wijn

Hoewel de term doet vermoeden dat er bij ‘kurk in de wijn’ stukjes kurk afgebroken zijn, hebben we het in dit geval over een bacterie: trichloroanisol. Als een wijn kurk heeft, dan ruikt hij naar muffe kelders, natte kranten, natte hond of vaatdoek. Trichloroanisol komt vooral voor bij wijnen die met een natuurkurk zijn afgesloten, maar kan ook al in het vat in de wijn terechtkomen. Ook wijnen met schroefdop kunnen dus kurk hebben.

Wat weet u van wijn?

Bent u een wijnkenner? Test het met de Plus Wijnquiz.

 

Auteur