DNB sust pensioenangst

Volgens De Nederlandse Bank (DNB) hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken over hun pensioen. Het Nederlandse pensioenstelsel is robuust en er is voldoende geld. Maar of de pensioenen volgend jaar zullen stijgen is nog maar de vraag.

Het Nederlandse pensioenstelsel is gebaseerd op kapitaaldekking, wat betekent dat we zelf sparen (met uw werkgever) voor ons eigen pensioen en niet zoals bij de AOW betalen voor diegene die nu reeds 65 jaar of ouder zijn. Doordat we zelf sparen is er nu een totale spaarpot van ruim 600 miljard euro (was 700 miljard). Jaarlijks wordt momenteel 20 miljard aan pensioen uitgekeerd.

Dat mag je best robuust noemen, maar of dat ook betekent dat de pensioenen geïndexeerd worden voor de gestegen prijzen is (nog) niet duidelijk. DNB vindt het nog te vroeg om uitspraken te doen over de indexering en premiestelling van de pensioenfondsen, daarvoor is de marktsituatie momenteel te onzeker. Andere partijen zoals de Vereniging van Bedrijfstak Pensioenen durft al wel uitspraken te doen. Volgens deze vereniging zullen veel van de pensioenfondsen slechts half indexeren of in het geheel niet. Hoe langer de beursmalaise duurt hoe kleiner het aantal pensioenfondsen dat zal indexeren.