Erg vaardig op internet zijn we niet

Het aantal Nederlanders dat internet gebruikt is in de periode 2005 - 2007 gestegen tot 11 miljoen. Maar 65-75-jarigen mailen en zoeken vooral, andere vaardigheden laten we aan de jeugd.

Het aantal oudere internetgebruikers (65-75 jaar) dat een muziekbestand downloadt, belt of chat via internet is laag, erg laag, de tien procent wordt nauwelijks gehaald. Jongeren van 12 tot 25 jaar gebruiken internet voor meer dan 50 procent voor die doelen. Vrijwel alle internetgebruikers zoeken met een zoekmachine (96%) en e-mailen (86%).

Opvallend is dat uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de oudste onderzochte groep, de 65-75-jarigen minder vaak het internet is gaan gebruiken sinds 2005. Zo zoeken (min 3%) en mailen (min 1%) we minder.

In Europees verband zijn we als Nederlanders een middenmoter wat het gebruik van de verschillende internetfuncties betreft, vaardigheden genoemd. We zijn internetgebruikers met veel vaardigheden, maar niet heel veel. We scoren als alle Nederlanders (15%) net boven het gemiddelde (13%), maar Estland gaat met ruim 40 procent van de internet gebruikers met hoge vaardigheden aan kop.