Gebruik scootmobiel moet veiliger

In vijf jaar tijd blijkt het aantal ongevallen met een scootmobiel met 415 procent te zijn toegenomen, schokkend veel. Stichting Consument en Veiligheid pleit voor meer training.

Het lijkt zo fijn, eindelijk weer vrij en zelfstandig de straat op. En het is ook fijn, nu al rijden er 200.000 scootmobiels in Nederland en jaarlijks komen er tienduizenden bij. De keerzijde is dat het aantal ongevallen met scootmobiels evenredig toeneemt. Twee jaar gelden belanden 640 bestuurders, waarvan 200 (vooral oudere bestuurders) in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

Vier van de tien ongevallen ontstaan door een botsing, maar meestal gaat het om eenzijdige ongevallen, waarbij geen andere weggebruiker betrokken is, waarbij de scootmobiel omvalt. De Stichting Consument en Veiligheid pleit dan ook voor meer training van de bestuurders. Hiermee kunnen de bestuurders hun wagentje beter gebruiken en zijn ze zekerder in het verkeer. Probleem is dat de trainingen niet verplicht zijn. Volgens woordvoerder Cees Meyer van de stichting generen veel bestuurders zich of ze denken dat ze het wel kunnen. Maar ook de wagentjes zelf komen voor verbeteringen in aanmerking. De remmen zijn nu vaak te krachtig ingesteld. Ook zou en snelheidsbegrenzer helpen zodat er minder snel mee gereden kan worden. En de gemeenten kunnen de wegen veiliger maken.

6 Comments

Door Delsman (niet gecontroleerd) op za, 22-6-2019 - 11:10

Doodeng zoals een aantal scootmobiel rijders. Er lijken geen regels te bestaan. Rijden op de hoofdrijbaan, gaan zomaar een hoek om en hebben regelmatig in winkelstraten een te hoge snelheid.

Door A.Bruinenberg (niet gecontroleerd) op wo, 19-6-2019 - 13:01

Misschien als er 4 wielen onder zitten de kans om te vallen is dan minder,meer balans

Door A.Bruinenberg (niet gecontroleerd) op wo, 19-6-2019 - 12:59

Misschien als er 4 wielen onder zitten dat de kans om te vallen kleiner wordt.Is beter in balans

Door Anneke Soute (niet gecontroleerd) op di, 18-6-2019 - 23:49

Gas geven en remmen met een scootmobiel gaat op dezelfde manier als bij de inmiddels van de openbare weg verbannen Stint! Waarom mag zo’n scootmobiel dan nog wel de weg op?

Door petty 1950 (niet gecontroleerd) op di, 18-6-2019 - 23:34

Met mijn vorige scootmobiel heb ik nog nooit (in tien jaar) een ongeluk gehad maar het nieuwe systeem vind ik ontzettend onveilig want deze gaat vaak met ,n behoorlijke schok vooruit. Doodeng vind ik het.

Door Henri (niet gecontroleerd) op ma, 17-6-2019 - 21:36

Ben zelf 3x bijna aangereden door een auto, je schrikt je soms kapot over hoe sommige mensen rijden. Je kunt maar beter goed zichtbaar zijn.