Hennie (62): 'Je kunt beter vroeg voorbereidingen treffen'

Samen aan de tafel met elkaar praten over wonen in de toekomst
Yolanda Visser

“Ik kom veel struisvogels tegen. Mensen die hun kop in het zand steken en verwachten dat er later wel een woning voor hen beschikbaar is. En dat begrijp ik heel goed,” zegt Hennie (62), seniorenmakelaar bij een woningcorporatie. “Maar juist als je gaat wachten tot een probleem zich voordoet, raak je in de knel. Je kunt beter vroeg voorbereidingen treffen, of er in ieder geval over praten.”

Zelf is Hennie ook al bezig met haar plannen en wensen voor de toekomst. Vandaag praat ze over de woningen van morgen.

Als seniorenmakelaar adviseert Hennie mensen over hun woning. Bijvoorbeeld over aanpassingen aan hun huis of welke huurmogelijkheden er zijn. In twee jaar tijd heeft ze al zo’n 500 keukentafelgesprekken gevoerd. Een groot gedeelte van die gesprekken bestaat uit uitleggen waarom het zo belangrijk is om hier op tijd over na te denken. Hennie: “We willen allemaal langer zelfstandig thuis blijven wonen. Hoe gaan we dat dan doen? Willen we huren, of toch een andere meer passende woning gaan kopen? Of misschien je huis aanpassen? Er zijn talloze opties, maar denk en praat er wel over. Dat is zó belangrijk.”

Onderzoek op tijd je opties

“Ik maak bijna wekelijks mee dat ik bij mensen kom die in hun huidige woning willen blijven, maar bij wie het simpelweg niet meer lukt,” vertelt Hennie. “Zeker op het moment dat mensen alleen komen te staan. Je kunt de taken dan niet meer verdelen en dan wordt het al snel teveel.”

Welke mogelijkheden zijn er dan allemaal? “Schrijf je in als woningzoekende, als je in de toekomst wilt gaan huren. Bijvoorbeeld bij een woningcorporatie,” tipt Hennie. “En als je geen sociale huurder bent, kijk welke particuliere verhuurders er in je omgeving zijn en waar je graag zou willen wonen en huren. Of onderzoek welke opties er zijn er op het gebied van mantelzorgwoningen, woningaanpassingen of leningen die je daarvoor kan krijgen. Er zijn enorm veel winkels waar je terechtkunt voor aanpassingen in je woning. De laatste jaren zijn er veel nieuwe technieken en mogelijkheden ontwikkeld.”

‘Ik maak zelf ook al plannen, want ik zie dat het later moeilijker wordt’

Hennie helpt voor haar werk veel ouderen. “En inmiddels ben ik er zelf één!” grapt ze lachend. Is ze zelf dan ook al actief bezig met plannen voor de toekomst? “Jazeker. Mijn man en ik hebben een levensloopbestendig huis, alles gelijkvloers. We hebben ook een tuin. Mijn man – 63 jaar – is dol op die tuin en wil ‘m wel maaien tot zijn 80e. ‘Ja ja’, zeg ik dan. ‘Maar als jij ineens wegvalt, zit ik met die tuin!’”

En dus zijn Hennie en haar man al bezig met de voorbereidingen. Hennie: “We kijken nu al hoe we de tuin onderhoudsvriendelijk kunnen maken. En buiten de woning om denken we ook al na over de toekomst. Ik zou graag na mijn pensioen actief blijven, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. En fit blijven is ook een hele belangrijke. Zo kun je eventuele zorg wellicht uitstellen.”

Begin op tijd het gesprek over zorg, wonen en fit blijven

Het lijkt misschien nog ver weg, maar wie straks ook vol van het leven wil blijven genieten, praat vandaag over morgen. Bijvoorbeeld over wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past of hoe je fit blijft. Wat vind jij belangrijk voor later?

Begin op tijd het gesprek. Gebruik de gesprekskaarten en praat vandaag over morgen.