Inwoners betalen voor vaccinatie? Een slecht idee, volgens Pluslezers

In verschillende landen, zoals Amerika en Servië, worden inwoners betaald voor een coronavaccinatie. Zo hopen deze landen de vaccinatiegraad op te krikken. Zou dat ook een idee zijn voor Nederland? Nee, zegt ruim tachtig procent van de Pluslezers: onethisch en het werkt niet.

Meer dan 1.800 lezers van Plus Magazine reageerden online op de stelling: ‘Betaal mensen voor het halen van een coronavaccin’. Van de respondenten vindt 83 procent dit géén goed idee en bovendien oneerlijk. 

Drang
Zo vinden lezers dat de overheid burgers vrij moet laten in hun keuze om wel of geen inenting te halen. Met een vergoeding voor de prik is sprake van drang en dat is nu juist niét de bedoeling. Bovendien is het niet eerlijk tegenover de mensen die zich eerder hebben laten vaccineren en dus geen beloning krijgen. 

Helpt niet
Een deel van de lezers denkt ook dat betalen voor een vaccinatie helemaal niet gaat helpen om de vaccinatiegraad te verhogen. Als iemand geen vaccinaties wil, gebeurt dat ook niet voor geld, stellen zij. 

Achterstandswijken
Aan de andere kant ziet 17 procent van de lezers een vergoeding in ruil voor een prik juist wél zitten. Zo stelt een lezer: ‘Ik denk dat bij betaling van 100 euro voor het halen van een coronaprik er veel mensen zijn, vooral in achterstandswijken, die bereid zijn zich alsnog te laten prikken. Dat is pure winst, want daarmee kan worden bijgedragen aan het terugdringen van de druk op de zorg en het dreigende zwarte doemsceniario.’

Nood breekt wet
Weer een ander vindt dat we nu echt álles uit de kast moeten trekken om mensen ervan te overtuigen een prik te halen: ‘Het is ook onethisch om mensen die al lang wachten op een medische ingreep te laten wachten. Soms kan er dan zelfs niet meer geopereerd worden.’

Alle bovenstaande reacties zijn terug te lezen op deze pagina onderaan het artikel.