Stelling: ‘Betaal mensen voor het halen van een coronavaccin.'

In Amerika is het heel gewoon: de overheid betaalt mensen, als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Is dat een goed idee, of niet? Nu de boosterprik eraan komt, kan dit mensen over de streep halen om zich toch voor het eerst te laten vaccineren of om de booster te halen. Of is dit ethisch verwerpelijk? Reageer op de stelling.

EENS, we moeten nu echt de vaccinatiegraad verhogen

De ziekenhuizen en ic’s stromen vol, dus we moeten grijpen naar nieuwe middelen. Met een hogere vaccinatiegraad, zijn we allemaal beter beschermd. Betalen helpt om de vaccinatiegraad te verhogen. In Zweden is een onderzoek gedaan waarbij mensen 20 euro kregen, als ze zich lieten vaccineren. Daarmee steeg de vaccinatiegraad met 4 procent, een flink percentage. Andere maatregelen hadden in dit onderzoek geen effect, zoals extra voorlichting of reminders. Veel groepen mensen bleken gevoelig voor die twee tientjes, niet alleen de mensen met het laagste inkomen. In Amerika krijgen mensen tot wel 100 dollar of meer, of waardebonnen voor dat bedrag, als ze zich laten vaccineren. De kosten die ermee gepaard gaan, zijn laag vergeleken met de kosten van ziekenhuisopnames door covid-19.

ONEENS, betalen voor vaccinatie is onethisch en helpt niet

Vaccinatie is een vrije keuze. Door mensen tot wel honderd euro of meer te betalen, haal je juist mensen met een kleine portemonnee over om zich te laten vaccineren. Zij voelen zich hiermee minder vrij om ‘nee’ te zeggen tegen een vaccin. Dat geeft ongelijkheid. Amerikaans onderzoek naar betalen van 10 tot 50 dollar voor vaccinatietwijfelaars blijkt juist dat betalen de vaccinatiegraad helemaal niet verhoogt. Het feit dat je steeds vaker een QR-code moeten laten zien om ergens binnen te kunnen komen, is een zwaardere drang tot vaccinatie, dan het krijgen van een bedrag. Dat was  een conclusie uit het rapport dat de Gezondheidsraad in februari uitbracht. Dat gaat over de drang en dwang die de overheid mag toepassen bij vaccinatie. Laten we er niet nog meer drang-maatregelen bijvoegen, waarmee we opschuiven naar verplichte vaccinatie. Het blijft immers vooralsnog een vrije keuze om je te laten vaccineren.

Reactie toevoegen

66 Comments

Door Willianne (niet gecontroleerd) op vr, 24-12-2021 - 16:34

ikzelf betaal nu al tig jaar flink mee aan het sociale stelsel wat o.a. ziektekosten betreft voor alcoholisten, voor rokers. voor drugsgebruikers, voor gokverslaafden, voor risicozoekers in sport en uitdagingen, voor onverantwoordelijken in het verkeer en bij demonstraties en overvallen, aan psychisch zieken, aan zorg voor ouderen en gehandicapten, voor niet verzekerden en ga zo maar door. en dan wil men hier ongevaccineerden nog eens extra belasten met zorgkosten? er zijn ook gewoon mensen, die aan hun eigen lijf moeten denken vanwege bepaalde mankementen en die⁹ nu ook enig risico moeten nemen, maar zich wèl al bijna 2 jaar lang aan heel strenge maatregelen houden en niets met wappies of gelijkgestemden van doen hebben. gevaccineerden, die steeds weer denken dat ze terug naar normaal kunnen, zijn door hun onvoorzichtige gedrag 'n veel groter gevaar voor anderen en vooral voor ongevaccineerden. ik persoonlijk heb narcolepsie overgehouden aan het vorige vaccinatieprogramma in 2010, iets wat absoluut géén pretje is! laten "ze" maar eerst 'ns goede controle uitoefenen op de regels en wetten, die "ze" zelf ingesteld hebben. dat geld geven hoeft van mij nou ook weer niet, 'n echt en ook gelijk goedgekeurd vaccin zal beter helpen volgens mij...........

Door adri Kattenberg (niet gecontroleerd) op za, 4-12-2021 - 23:18

Opzich ben ik het normaalgesproken niet eens met betaling. Echter de gezondheidsproblemen zijn nu dermate groot en de financiële schade enorm dat betaling ontvangen voor een prik zorgdraagt voor zowel een hogere graad bescherming en gelijktijdig leidt tot aanzienlijk minder financiële schade. win win situatie dus

Door Gerrit (niet gecontroleerd) op vr, 3-12-2021 - 13:41

Laten ze de verpleegkundige waarop al 10 talle jaren bezuinigd is beter betalen. En de gevaccineerde dachten Corona vrij te zijn en dat alles weer kon. Dus die zijn de schuldige aan deze voortdurend toestand en niet de ongevaccineerde.

Door yves.lenior@gma... (niet gecontroleerd) op vr, 3-12-2021 - 12:03

mee eens

Door N.I.Sifallor (niet gecontroleerd) op do, 2-12-2021 - 19:21

Duidelijk jojo, u heeft een nog gevaarlijker virus onder de leden dan covid.

Door pieter merkx (niet gecontroleerd) op do, 2-12-2021 - 18:50

Het is een voortschrijdende trend in Nederland, iedereen die weigert, een grote bek heeft, zich verongelijkt gedraagt, schreeuwt dat íe gediscrimineerd wordt, hulpverleners met stenen bekogelen of anderszins de boel benadelen, wordt onder het mom van medemenselijkheid met ontzag benaderd. Zeg maar niks, want je weet maar nooit. De mensen die zich willens en wetens niet laten vaccineren zijn medeschuldig aan de dood van veel medemensen, dat is een controleerbaar feit. Zogenaamd beschaafd gedrag is niets anders meer dan lafheid.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 2-12-2021 - 18:37

@Joke. En dat geloof je ook nog? Nooit gehoord van verdeel een heers en The Great Reset? De bedoeling is natuurlijk een social creditsysteem, waarin de overheid alles voor je bepaalt. Da's het slechte nieuws. Het goede nieuws is, dat de matrix aan het instorten is. Kan wel schrikken worden, als je altijd hebt geloofd dat de overheid om je geeft en dat je gezondheid zou moeten laten inspuiten.

Door GPK (niet gecontroleerd) op do, 2-12-2021 - 18:07

Betalen prima; maar dan wel met terugwerkende kracht!

Door R.vanLanen (niet gecontroleerd) op do, 2-12-2021 - 13:42

weet dat jullie reactie niet plaatsen ,omdat de meeste zich hebben laten hersenspoelen o.a door media. Daar leven ze van. Voeren de agenda van nazie Klaus Schwab Bil Gates pharma maffia en die z.g regering misdadigers die de mensenrechten schenden. Raad va Europa heeft 27 januari duidelijk o.a tegen discriminatie uit gesproken.\Verder is het gif kankerverwekkend en de gei"njecteerde overlijden aan z.g ""vaccin"" lees wolgang wodarg eens duitse longarts en Geert Bossch is ook de bedoeling om gepensioneerde en met uitkering op te ruimen. Plaats het maar gehersenspoelde blijven slapen en mee heulen daarom worden ze steeds dommer

Door H. Meijer (niet gecontroleerd) op wo, 1-12-2021 - 19:06

@ M.Veerman... Wist u dat tekst in hoofdletters zetten, zoals u dat doet, schreeuwen is? Dus, u hoeft niet zo te schreeuwen, we kunnen lezen.