Kabinet overweegt hogere pensioenleeftijd

De Volkskrant en het Financieel Dagblad melden vandaag dat het kabinet overweegt om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar.

De verhoging die het kabinet overweegt is bedoeld om de gevolgen van de kredietcrisis het hoofd te bieden. Met het verhogen van de pensioenleeftijd wil het kabinet drie doelen in een keer bereiken. In de eerste plaats levert de hogere pensioenleeftijd op termijn een miljardenbesparing op. Geld dat nodig is om de economie te stimuleren. Ten tweede krijgen de pensioenfonds wat meer lucht waardoor draconische maatregelen zoals hogere pensioenpremies en lagere pensioenen achterwege kunnen blijven. De hogere pensioenleeftijd helpt daarnaast bij het opvangen van de vergrijzingproblematiek die door de kredietcrisis nog is toegenomen.

Volgens het Financieel Dagblad zou er in Den Haag politiek draagvlak zijn wanneer de leiders van het CDA en de PvdA de kiezers kunnen overtuigen dat de hogere pensioenleeftijd vanwege de economische problemen noodzakelijk is.

Het kabinet werkt ook aan alternatieve plannen voor de pensioenleeftijd verhoging. De alternatieve plannen houden de huidige pensioenleeftijd in stand maar werken negatief uit op de economische ontwikkelingen. De alternatieve plannen leiden lasten verzwaring zoals  hogere pensioen- en zorgpremies en extra bezuinigingen.

Of het kabinet ook steun voor haar plannen zal krijgen is afwachten, voorlopig hebben Tweede Kamerleden, speciaal van de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en PvdA het plan van de VVD voor ene hogere pensioenleeftijd slechts met kritiek ontvangen.