Korter douchen en meer bomen, voorkom watertekort

Deze zomer moeten watertekorten voorkomen worden. Daarom slaan, drinkwaterbedrijf Vitens en de waterschappen Overijssel en Gelderland de handen in een. Er komt onder meer een publiekscampagne om mensen bewust te maken van de hoeveelheid drinkwater die zij gebruiken.

In opdracht van Vitens heeft Kantar Public een onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat Nederlanders denken dat ze elke dag 60 liter water verbruiken. Dat is in werkelijkheid 120 liter water. Hierdoor geeft het waterbedrijf meer tips in een campagne.

De meeste winst is te behalen in de badkamer, het toilet en in de tuin. Er wordt bij een gemiddelde douchebeurt zo’n 70 liter water gebruikt. Door een minuut korter te douchen kan er al zo’n 40 liter water per week bespaard worden. Het waterbedrijf raadt mensen ook aan om op de wc de juiste knop voor het juiste moment te gebruiken.

Door een regenton te plaatsen kan er in de tuin een hoop water bespaard worden. Een kwartier het gazon sproeien kost namelijk zo’n 100 liter water. Met een regenton is het niet nodig om voor een sproeibeurt drinkwater te gebruiken.

Tienduizenden bomen

De vraag naar drinkwater was door de droogte van afgelopen zomer 30 procent hoger dan normaal. In aanvulling op de publiekscampagne komen de waterschappen Overijssel en Gelderland daarom ook met extra maatregelen.

In Twente worden er tienduizenden bomen geplant. Deze houden het water langer in het gebied vast. Waterschap Vallei en Veluwe meldde eerder in de maand april dat zij extra bomen gaat planten. Boeren kunnen voortaan ook tot 10.000 euro subsidie krijgen voor maatregelen om droogte te voorkomen.

Bron(nen):
Trefwoorden: