Liever korten dan (schijn)zekerheid

De Tweede Kamer is gisteren akkoord gegaan met het uitvoeren van het pensioenakkoord en wil geen maatregelen om korten op de pensioenen te voorkomen. SP en PVV zien er niets in.

Als er niets veranderd aan de dekkingsgraad van veel Nederlandse pensioenfondsen dan gaan per april 2013 veel gepensioneerden minder pensioen ontvangen, tot wel 7 procent minder. Werkenden bouwen minder pensioen op. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over deze problematiek. De SP en PVV vinden korten onzinnig en onnodig, door de rekenrente weer zoals vroeger vast te stellen op 4 procent zijn de meeste pensioenfondsen wel weer uit de problemen. Volgens SP en PVV is er geen sprake van een reëel, maar eerder van een boekhoudkundig probleem. D66 en GroenLinks willen juist meer ingrijpen om te zorgen dat pensioen voor de jongeren beschikbaar blijven. Zij stellen voor de AOW-leeftijd eerder te verhogen dan pas per 2020.

Pensioenakkoord

De regeringspartijen en de PvdA hebben niets met die voorstellen en willen gewoon het pensioenakkoord uitvoeren. Volgens minister Kamp van Sociale Zaken biedt het pensioenakkoord voldoende houvast voor een degelijk pensioenbeleid. Zo zeer zelfs dat bij uitvoering er wellicht voldoende vertrouwen is in de pensioenfondsen en korten uiteindelijk niet nodig blijkt.

Rendamenten

Speculeren op stijgende rente zoals SP en PVV willen lijkt Kamp onverstandig. Toch biedt een andere voet dan de gemiddelde  lange rente over het laatste kwartaal van het jaar wel een oplossing. Wanneer de minimale rendementen op langere termijn op beleggingen van vijf procent wordt genomen zijn alle problemen de wereld uit. Erg onwaarschijnlijk is dat gemiddelde rendement niet, want zelfs tijdens de financiële crisis wist pensioenfonds Zorg en Welzijn in 2011 een gemiddeld rendement op vermogen te halen van 8,4 procent. En zij niet als enige. Neem uit veiligheidsoverwegingen geen 5 procent rendement, maar 4 procent en korten op pensioenen is in april 2013 voor de meeste pensioenfondsen niet meer nodig. Wellicht hebben SP en PVV meer gelijk dan de politiek aandurft.

Bron(nen):