Lobby voor sta-op-stoel

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft minister Klink van Volksgezondheid al weer een tijdje terug geadviseerd de sta-op-stoel niet langer uit de zorgverzekering te betalen. Dit zeer tegen de zin van de verschillende belangenbehartigers en die leggen zich er dan ook niet zomaar bij neer.

De sta-op-stoel helpt ouderen en gehandicapten om zonder hulp overeind te komen uit de stoel. Een handig hulpmiddel dat de zelfstandigheid bevorderd of ondersteunt. De eerste versie van de stoel was duur, maar in de loop van de tijd is het aanbod verruimd en de prijzen zijn gedaald. Zo zeer zelfs dat het CVZ de conclusie heeft getrokken dat de stoel niet langer door de zorgverzekering vergoed hoeft te worden. De sta-op-stoel is bijna net zo duur als een gewone stoel en die krijg je ook niet van je zorgverzekeraar.

Maar net als bij het voorstel de rollator uit het vergoedingenpakket te schrappen maken ook nu de verschillende belangenorganisaties en lobbygroepen rumoer. Volgens die organisaties zijn er nu 120.000 gebruikers van de stoel en vragen ieder jaar 24 duizend mensen een dergelijke stoel aan. Dat is nog tot daar aan toe, maar door het gebruik besparen de gebruikers 150 uren huishoudelijke hulp en 250 uren thuishulp. Dat tikt aan.

De rollator is nooit uit het zorgverzekeringspakket geschrapt, er bleek teveel maatschappelijke weerstand. Of de minister nu wel durft door te zetten gaan we merken als hij zijn plannen voor het vergoedingenpakket bekendmaakt.