Meer ouderen crimineel

Zondagavond bracht TV-programma 'Zembla' een reportage over de toegenomen criminaliteit onder 55-plussers. In 2006 moesten 16.000 55-plussers zich verantwoorden voor het strafrecht.

Eerder dit jaar brachten wij dit nieuws al, maar toen werd de toename aan criminaliteit onder ouder door demograaf Latten vooral toegeschreven aan het groter aantal ouderen. Daar is nu twijfel over. De misdaden die ouderen plegen zijn zeer divers, van winkeldiefstal, tot drugssmokkel, tot geweldsmisdrijven en oplichting. De hoogste baas van het OM Hans Brouwer verwacht dat de trend doorzet en wil onderzoeken waarom ouderen nu vaker crimineel zijn. Eventueel kan een speciaal seniorenstrafrecht ontwikkeld worden.

Hoogleraar forensische psychiatrie de heer Oei, ziet crimineel gedrag als roep om aandacht, maar de oorzaak kan volgens hem ook liggen in de hersenen van de ouderen zelf. De hersenen zouden slechter functioneren met als gevolg dat ouderen soms niet eens het besef hebben een misdaad te begaan.

Het groter aantal ouderen dat voor de rechter komt en een gevangenisstraf krijgt opgelegd vraagt ook om een speciale ouderengevangenis. Nu vallen alle 18-plussers in de penitiaire inrichting onder het zelfde regime. Voor ouderen is dat lastig en soms zelfs onmogelijk. Zowel demograaf Latten als de advocatenbroeders Anker pleiten dan ook voor een special seniorenhoekje of beter nog een speciale seniorengevangenis zoals die momenteel in Duitsland al bestaan.

5 november 2007

Reactie toevoegen

1 Reactie

Door Martin Hoevenaar (niet gecontroleerd) op di, 24-5-2016 - 19:59

En, zo negen jaar verder, is er al wat gebeurd? Nee, zeker?