Merk Sphinx verdwijnt

Het bekende merk Sphinx verdwijnt in 2020 voorgoed van toiletpotten en wasbakken. Dit wordt bevestigd door verschillende bronnen binnen het moederbedrijf Geberit.

Een aantal jaar geleden werd Sphinx overgenomen door het Zwitsers bedrijf Geberit. Geberit wil nu het aantal merken terugbrengen. 

Petrus Regout

Het bedrijf ‘Sphinx’ werd in 1834 opgericht door Petrus Regout en maakte onder andere glas, aardewerk en kristal. Later richtte Sphinx zich meer op de productie van tegels en sanitair.

Einde

Er kwam in 2009 al een einde aan de productie van sanitair in Maastricht. De toenmalige eigenaar Sanitec sloot de laatste keramische fabriek. Vanaf dat moment werden er op andere locaties in Europa Sphinx-producten gemaakt. De naam Sphinx bleef bestaan.

Neergang

Het bedrijf ging na overname door Sanitec in 1999 erg achteruit. De Finnen begonnen een reorganisatie. Het opende in 2007 een hypermodern fabriek voor sanitair in Maastricht, maar die werd in 2009 alweer gesloten. Momenteel is er alleen nog een showroom van Sphinx in Maastricht. 

Tegels

De tegels van Sphinx blijven wel bestaan. Het bedrijf Tegra brengt deze op de markt. In de jaren ’90 nam dat bedrijf de tegeldivisie over van Sphinx.

Bron(nen):
Trefwoorden: