Na de woekerpolis nu het woekerpensioen

Volgens pensioenadviseurs komt een te groot deel van de pensioenpremie niet ten goede aan het de pensioenverzekering maar gaat op aan kosten. Een gouden pensioen blijkt zo doublé.

De discussie rondom de woekerpolissen is na het verschijnen van de aanbevelingen van de ombudsman verzekeringen, de heer Wabeke momenteel zeer actueel. Bij deze woekerpolissen komen grote delen van de betaalde premie niet ten goede aan de verzekerden, maar gaat op aan kosten. De mooie verhalen over een groot bedrag aan het einde van de looptijd kunnen zo nooit waar gemaakt worden en blijven klanten met een teleurstelling achter. Nu zijn financieel deskundigen het woekerpensioen op het spoor. Ad Flipse, ook criticus rondom de woekerpolis verwacht dat de woekerpolisaffaire in het niet valt bij de woekerpolis.

Volgens de financieel deskundigen gaat van de betaalde pensioenpremie 20 tot wel 50 procent op aan kosten. Kosten voor de tussenpersoon, kosten voor de administratie, kosten voor het nabestaandenpensioen, veel teveel. Het zijn voornamelijk de werknemers bij de kleine en middelgrote bedrijven die last hebben van de woekerpensioenen. Werknemers die maar een paar jaar bij een bedrijf werken en dan overstappen naar een andere werkgever en hun pensioen willen meenemen komen met het woekerpensioen van een koude kermis thuis. Maar ook de verzekerden die trouw bij hun baas en pensioenfonds blijven kunnen mogelijk een pensioen ontvangen dat door de hoge kosten niet aan de verwachting voldoet.

Volgens Kapé Breukelaar, onafhankelijk financieel adviseur gaat het eigenlijk om een woekerpolis met een verzekeringsjasje. Hij schat in dat de verzekeraars nu niet wegkomen met een vergoeding van twee miljard aan vergoedingen zoals ze nu bij de woekerpolis willen ophoesten.

De ombudsman pensioen, de heer Wabeke kan niets doen omdat hij wel iets mag zeggen over verzekeringen, maar niet over pensioenen en zijn collega de ombudsman pensioenen mag wel iets zeggen over pensioenen, maar niet over verzekeringen. De autoriteit Financiële markten (de AFM) zal nog dit jaar een onderzoek verrichten naar de bewuste contracten bij particuliere verzekeraars.

2 Comments

Door Els de Jong (niet gecontroleerd) op do, 6-12-2018 - 08:37

Straks moet iedereen aan een woekerpensioen...
We hebben in Nederland het beste pensioenstelsel van de wereld. In het grootste deel van de wereld heeft iedereen niets of een woekerpensioen. Door al het gemopper op de pensioenen koersen we in Nederland steeds meer af op een woekerpensioen voor iedereen. laat dit een waarschuwing zijn!!!

Door John (niet gecontroleerd) op di, 4-12-2018 - 22:35

50jaar heb ik gewerkt. Moet nog 1 jaar en 6 maand. 40 jaar bij dezelfde werkgever gewerkt, waar ik nu nog werk. Van mijn pensioen is nog ongeveer 400 euro over. Om de paar maanden daalt het. De laatste keer was 08-10-2018 met een bedrag van 14 euro netto. Ik vrees dat ik over 1 jaar en 6 maanden met mijn aow moet doen. Als ik hierover navraag doe bij de N.N. krijg ik mail terug die bestaat uit knip en plakwerk.
51 jaar en 6 maanden gewerkt en dan op een houtje bijten. Met dank aan alle witte boorden criminelen incl. onze regering.