Nederlander vertrouwt niet meer op AOW

De AOW was jarenlang een zekere bron van inkomsten op de oude dag. Maar veel Nederlanders rekenen al niet meer op deze uitkering van de overheid.

Slechts 20% denkt de AOW te ontvangen na zijn of haar 65ste levensjaar, blijkt uit onderzoek van de Stichting Pensioenkijker in opdracht van BNR Nieuwsradio.

Waar de inkomsten na het bereiken van de pensioensgerechtigde leeftijd wel vandaankomen? Bijna de helft vertrouwt op het pensioen dat wordt opgebouwd bij de werkgever. Nog eens 20% zette zelf iets opzij op spaarrekeningen of beleggingsconstructies. Een schamele 2% rekent op een erfenis. Tot slot denkt 11% dat de waarde van het eigen huis een belangrijke inkomstenbron gaat vormen.

Weinig verrassend is dat ouderen vaker rekenen op de AOW-uitkering dan jongeren. Die doelgroep geeft vaker aan te steunen op eigen spaargeld en beleggingen. Evenmin verrassend: mensen met een hoog inkomen bouwen het meest op een werkgeverspensioen en alleenstaanden hebben vaker vertrouwen in de overheid dan mensen met een partner.