Nog te weinig hartrevalidatie na hartinfarct

Uit onderzoek van de het Academisch Ziekenhuis Maastricht blijkt dat nog te weinig patiënten na een hartinfarct hartrevalidatie krijgen. Met dit programma verbeterd de kwaliteit van leven aanzienlijk en herstellen patiënten sneller.

Volgens cardioloog  Petra Kuijpers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (MUMC) krijgen in de regio Limburg, maar waarschijnlijk ook in heel Nederland, nog te weinig patiënten na een hartinfarct hartrevalidatie aangeboden. Een gemiste kans volgens Kuijpers, want hartrevalidatie heeft een bewezen positief effect. Patiënten herstellen sneller, krijgen een betere conditie en kunnen vaak weer eerder aan het werk of het gewone leven weer oppakken. Dat het met de hartrevalidatie nog niet goed gaat heeft een aantal factoren, waaronder gebrek aan kennis, motivatie en geld.

Hartrevalidatie is gericht op het verbeteren van de hartconditie door leefstijl en de algehele lichaamsconditie. Daarnaast leren patiënten omgaan met vermoeidheid, benauwdheid, pijn op de borst en angst. Hartrevalidatie geeft daarmee ook een betere kwaliteit van leven. De patiënt ervaart minder klachten, zowel lichamelijk als psychisch. Lotgenoten-contacten maken dat patiënten van elkaar kunnen leren en beter met de situatie om kunnen gaan. Hierdoor gaan ze sneller aan het werk, wat kosten bespaart voor de maatschappij. Er wordt door cardiologen nog steeds te weinig doorverwezen naar hartrevalidatie. "Dat gaan we aanpakken, te beginnen in de regio Limburg," aldus Kuijpers.

De cardioloog doelt op de door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en de Universiteit van Maastricht samen ontwikkelde landelijke multidisciplinaire richtlijn. Deze richtlijn wordt voortaan in Limburg toegepast zodat de patiënten daar de voordelen van hartrevalidatie kunnen ervaren. Om een en ander tot een goed resultaat te brengen moet er nog wel aan de organisatie worden gewerkt, cardiologen moeten de hertrevalidatie op juiste waarde schatten en er moet voldoende geld beschikbaar zijn om patiënten te kunnen helpen.
Bron 
  • Proud to be Senior