Nut consultatiebureau voor ouderen beperkt

De consultatiebureaus voor ouderen in Nederland hebben een beperkt nut omdat ze de verkeerde ouderen aantrekken en de algemene gezondheidsrisico’s niet doen dalen. Om effectief te zijn moeten ze anders gaan werken.

Hoogleraar Rudi Westendorp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft het functioneren van de 90 consultatiebureaus die Nederland rijk is onderzocht. Met teleurstellend resultaat. De verwachting was dat de consultatiebureaus door leefstijladviezen, deelname aan cursussen en verwijzingen naar de huisarts de ouderen langer gezond zouden blijven. Die doelstelling wordt helaas niet gehaald. Na een jaar lang onderzoek onder 1350 ouderen die de consultatiebureaus bezoeken blijkt dat ouderen eigenwijs zijn en adviezen in de wind slaan. Bovendien blijken juist de fitte gezonde ouderen zich te laten onderzoeken en dan ook nog op zaken die er weinig meer toe doen, zoals bijvoorbeeld het cholesterolgehalte.

Westendorp pleit ervoor de consultatiebureaus in te zetten voor de ouderen die kampen met echte problemen zoals overgewicht, schulden en eenzaamheid. “Ga de achterstandswijken in en bel daar bij de doelgroep aan”.