OMT adviseert lockdown-achtige maatregelen

Om het stijgende aantal coronabesmettingen te beteugelen en een dreigend zorginfarct te voorkomen adviseert het OMT lockdown-achtige maatregelen. Volgens het OMT valt daar in de huidige situatie niet aan te ontkomen. Dat meldt de NOS op basis van bronnen rond het Outbreak Management Team.

Niet alleen adviseert het OMT om in die periode alle evenementen te annuleren, ook theaters en bioscopen zouden hun deuren moeten sluiten. Ook de sluitingstijden voor de horeca en de maximale groepsgrootte staan ter discussie. Scholen zouden wel open kunnen blijven.

2G-regel

De NOS meldt verder dat ook wordt nagedacht over het invoeren van de zogenaamde 2G-regel na de korte lockdown. Dat houdt in dat alleen volledig gevaccineerden en mensen die zijn genezen van corona toegang krijgen tot bijvoorbeeld cafés en restaurants. Mensen die alleen een negatieve test hebben kunnen dan niet naar binnen. In landen als Oostenrijk en Duitsland wordt al volop met deze 2G-regel gewerkt.

Persconferentie

Als het kabinet niet voor een korte lockdown kiest zijn langdurige maatregelen niet uitgesloten, aldus het OMT. De verplichte anderhalve meter afstand keert dan bijvoorbeeld weer terug. Vrijdagavond is er weer een persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge. Daar zal het kabinet bekendmaken welke van de door het OMT voorgestelde maatregelen daadwerkelijk worden ingevoerd.