Oogarts gaat toeren langs senioren in verzorgingstehuizen

Veel bewoners van verzorgingshuizen zien slecht, terwijl ze eenvoudig geholpen kunnen worden. Het probleem is dat ze niet meer naar een oogarts gaan. De oplossing is dat de oogarts nu naar het verzorgingshuis gaat.

De primeur van de oogbus had Klundert waar gisteren een aantal bewoners van het verzorgingshuis zich op de stoep kon laten onderzoeken. Eerder was de oogbus bij Rotterdamse oogziekenhuis onthuld.

De oogbus is een samenwerking tussen het oogziekenhuis en zorgverzekeraar CZ. De oogbus zal gaan toeren langs de verzorgingshuizen in Nederland om te beginnen in West-Brabant.

Het ontstaan van de oogbus is eigenlijk erg logisch volgens financieel directeur Kees Sol van het oogziekenhuis: "Uit onderzoek bleek dat de helft van de bewoners van verzorgingshuizen problemen met zien heeft. Daar weer de helft van is na bezoek aan opticien of oogarts goed te helpen, met een aangepaste bril, een staaroperatie – dat is al een routine-ingreep – of simpele hulpmiddelen als een goede lamp of een grote loep. Als mensen, die toch al alleen zijn, de krant niet meer kunnen lezen of geen tv meer kunnen kijken, raken ze sociaal geïsoleerd en kunnen niet meer meepraten. Vaak denken ouderen dat slecht zien nu eenmaal bij het ouder worden hoort en dat er niets aan te doen is. Dikwijls is dat toch heel goed mogelijk."

De oogbus is uitgerust met dezelfde apparatuur die de oogarts normaal ook ter beschikking heeft. Slaagt de proef met deze eerste bus dan wil het oogziekenhuis met meer zorgverzekeraars afspraken maken en meer oogbussen de weg op sturen.