Opvoeders laat uw kinderen sparen

Een opvoeder is nooit klaar, en omdat het NIBUD zich de taak heeft gesteld onze nationale financiële opvoeder te zijn luidt zij de noodklok over onze beperkte interesse te sparen voor later.

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD blijkt dat we niet erg bezig zijn met sparen voor later, of ons inkomen later. Uitzondering op de regel zijn de 50-plussers die een inkomen hebben van meer dan € 3000 per maand. De bevindingen staan in het onderzoeksrapport ‘Goed geregeld, over geldzaken nu en later’.
 
Uit het onderzoek blijkt dat mensen meer bezig zijn met geld dat je nu kunt uitgeven, dan met geld voor later. Naar mate het pensioen dichterbij komt wordt de interesse voor financiële planning groter. Van de dertigers zegt een kwart goed voorbereid te zijn op het pensioen, van de vijftigers is dat de helft. Toch blijken drie op de tien vijftigers niet te weten of ze voldoende pensioen hebben opgebouwd.
 
Wanneer we sparen doen we dat zonder doel, en wel met gemiddeld 300 euro per maand. Van de mensen met een inkomen van 1700 netto lukt het veertig procent niet regelmatig te sparen, vooral over deze groep maakt het NIBUD zich zorgen. Ligt hier een taak van de opvoeders?