Oudere vrijwilligers leveren jaarlijks 5,3 miljard euro op

55-plussers bezorgen de samenleving veel geld, bijvoorbeeld door hun vrijwilligerswerk. Dit blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS.

Bijna de helft van alle Nederlanders zet zich in als vrijwilliger. De leeftijdsgroep van 35 tot 55 jaar is de actiefste groep op het gebied van vrijwilligerswerk. Maar als gekeken wordt naar het aantal uren dat vrijwilligers maken, verschuift het zwaartepunt naar ouderen. Bijna de helft van het vrijwilligerswerk wordt door 55-plussers gedaan.

5,3 miljard euro

Stel dat de uren die 55-plussers als vrijwilliger werken, worden gewaardeerd met een minimale vergoeding van 5 euro per uur. Dan levert dat een bedrag op van 5,3 miljard euro, aldus prof.dr. Lucas Meijs van de Rotterdam School of Management (EUR). Dit bedrag houdt de samenleving nu in eigen zak.

Het is de winst van het vrijwilligerswerk door 55-plussers. Als hierbij de kosten worden opgeteld die 55-plussers de samenleving besparen door de mantelzorg die ze verlenen aan hun partner, familieleden, vrienden, buren en kennissen, zou dit bedrag nog veel hoger uitvallen.

Zorg, kerk en sport

Uit een onderzoek van Plus Magazine bleek enkele jaren geleden dat 50-plussers zich als vrijwilliger met name inzetten op de terreinen van de zorg, de kerk en de sport. Zorginstellingen en gemeenten werken veel met vrijwilligers. Zorgvrijwilligers verzorgen bijvoorbeeld de extra activiteiten in het verpleeghuis. Activiteiten waar het personeel geen tijd (meer) voor heeft zoals koken met patiënten, buiten wandelen of leuke uitstapjes maken.

In de kerk zijn bij uitstek oudere vrijwilligers actief. Niet alleen om een bloemetje bij de zieken te bezorgen, maar ook als ouderling, lid van het zangkoor of het opknappen van de kerk. 

Meer lezen?
Onderzoek: vrijwilligerswerk door 50-plussers levert kapitalen op.

13 Comments

Door John (niet gecontroleerd) op wo, 5-4-2017 - 11:30

Juist door het langer door moeten werken zullen er ook minder vrijwilligers komen. Immers ben je 70, zullen veel mensen zeggen van toedeledokie. Kunnen mensen op normale leeftijden met pensioen, is de kans groter dat ze vrijwilligerswerk doen.

Door De Baerdemaeker... (niet gecontroleerd) op zo, 19-2-2017 - 22:26

Ik ben met uw 100% eens De mensen die er op tegen zijn . Die hebben in hun leven geen tegenslag gehad . Heb zelf mijn echtgenote Die getroffen is met NAH zeer zwaar gehandicapt was. Rolstoel gebonden 15 jaar mantelzorg gedaan. Gaan werken 60 uur per week als vrachtwagen chauffeur . Is was blij dat er vrijwilligers kwamen om thuis oppas te doen Ze kon niet ieder dag naar een Dag opvang gaan plaats gebrek . Twee dagen per week paar uur thuisoppas door vrijwilligers. Waar dat je beschouw als familie veel vriendschap aan had . Moet dit betaald worden dan zal men Zal dat mijn wel €300 kosten dan in de plaats €40 in de maand dankt zij de vrijwilligers . Ander zal er nog meer armoede zijn .

Door De Baerdemaeker... (niet gecontroleerd) op zo, 19-2-2017 - 21:43

Sins 2012 doe ik aan vrijwilligerswerk. Voor de minder mobielen centrale als chauffeur CM Waas Dender . Het gaat om mensen die niet meer goed mobiel zijn . En het openbaar vervoer niet meer toegankelijk is voor dezen personen .En het privé vervoer dienste, voor die mensen sociaal niet te betalen is . Het gaat niet alleen om deze mensen die op dokter bezoek te gaan in ziekenhuis . Maar ook om die mensen uit hun sociaal, isolement te halen . Dat ze ook naar marktdag of vriend of familie, om groot aankoop van boodschapt te doen , of naar een uitvaart gebuur te gaan , ziekenbezoek te gaan. Het gaat om veel mensen ! die niet meer medische rij geschikt zijn of weduwen die nooit rijbewijs hebben gehad . Steeds meer komen er klanten bij . Word een probleem aan worden . Dat men niet genoeg chauffeur vinden ieder mobielen centrale heeft dat probleem . Je doe dat met je eigen wagen aan 31 Eurocent de km je wagen word ommin verzeker tijdens de rit . De klanten zijn zeer dankbaar dat je dat doe. Meest stal krijg je een fooi bij om een tas koffie te gaan te drinken. Dit is voor mijn is dat een hobby . Na wennen van mijn beroep Was vrachtwagenchauffeur

Door elisabeth (niet gecontroleerd) op za, 18-2-2017 - 16:18

klopt helemaal, als ik al de uren uitbetaald zou krijgen die ik in de elke week als vrijwilligster doe, zou ik een heel goed salaris hebben en ws al behoorlijk rijk zijn
nu ben ik heel rijk door de vriendschap en liefde die ik van alle mensen krijg, maar ik ben een gelukkig en tevreden mens met m n vele werkzaamheden en k hoop het nog heel lang te mogen doen

Door Bertus (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 16:03

eigenlijk is vrijwilligerswerk niet helemaal okay. het gaat namelijk ten kostte van normale banen. dit kan toch niet de bedoeling zijn???? werk moet gewoon betaald worden in mijn beleving.

Door Ton dk (niet gecontroleerd) op vr, 17-2-2017 - 11:21

Die ervaring deel ik met u .

Door Annet Renniers (niet gecontroleerd) op do, 16-2-2017 - 23:29

ik ben door reorganisatie werkeloos geworden. ik ben vrijwilligerswerk gaan doen omdat ik niet achter de geraniums wilde gaan zitten. Ik doe zo'n 24 uur vrijwilligerswerk en verleen daarnaast mantelzorg aan mijn man die gehandicapt is. Ik moet ook nog solliciteren ondanks dat ik 65 jaar ben. Vertel mij eens wat het nut is van solliciteren, ik kost de samenleving geen geld, maar lever geld op volgens het artikel. Ik loop op de toppen van mijn kunnen om alles draaiende te houden. En dan nog word ik door de UWV gevolgd en bevraagd waarom ik nog geen baan heb gevonden. Rara hoe kan dit allemaal?

Door J.K.D. van Leeuwen (niet gecontroleerd) op do, 16-2-2017 - 23:07

Mijn mening is dat een groot deel van vrijwilligerswerk in normale betaalde banen gedaan zou moeten worden. We gaan in Nederland met dat vrijwilligerswerk voor van alles en nog wat helemaal de verkeerde kant op! Verdringing op de arbeidsmarkt door vrijwilligers. Hoog tijd dat daar anders mee wordt omgegaan.

Door anjaVermeltfoort (niet gecontroleerd) op do, 16-2-2017 - 22:06

Als de oudere vrijwilliger zoveel oplevert zou de oudere vrijwilliger het ook verdienen om eerder met pensioen te kunnen gaan om nog meer vrijwilligers werk te kunnen gaan doen

Door H. Jansen (niet gecontroleerd) op do, 16-2-2017 - 20:45

En als ze 70 zijn afschrijven en opruimen want dan gaan ze geld kosten, toch?