Oudere vrijwilligers leveren jaarlijks 5,3 miljard euro op

Getty Images

55-plussers bezorgen de samenleving veel geld, bijvoorbeeld door hun vrijwilligerswerk. Dit blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS.

Bijna de helft van alle Nederlanders zet zich in als vrijwilliger. De leeftijdsgroep van 35 tot 55 jaar is de actiefste groep op het gebied van vrijwilligerswerk. Maar als gekeken wordt naar het aantal uren dat vrijwilligers maken, verschuift het zwaartepunt naar ouderen. Bijna de helft van het vrijwilligerswerk wordt door 55-plussers gedaan.

5,3 miljard euro

Stel dat de uren die 55-plussers als vrijwilliger werken, worden gewaardeerd met een minimale vergoeding van 5 euro per uur. Dan levert dat een bedrag op van 5,3 miljard euro, aldus prof.dr. Lucas Meijs van de Rotterdam School of Management (EUR). Dit bedrag houdt de samenleving nu in eigen zak.

Het is de winst van het vrijwilligerswerk door 55-plussers. Als hierbij de kosten worden opgeteld die 55-plussers de samenleving besparen door de mantelzorg die ze verlenen aan hun partner, familieleden, vrienden, buren en kennissen, zou dit bedrag nog veel hoger uitvallen.

Zorg, kerk en sport

Uit een onderzoek van Plus Magazine bleek enkele jaren geleden dat 50-plussers zich als vrijwilliger met name inzetten op de terreinen van de zorg, de kerk en de sport. Zorginstellingen en gemeenten werken veel met vrijwilligers. Zorgvrijwilligers verzorgen bijvoorbeeld de extra activiteiten in het verpleeghuis. Activiteiten waar het personeel geen tijd (meer) voor heeft zoals koken met patiënten, buiten wandelen of leuke uitstapjes maken.

In de kerk zijn bij uitstek oudere vrijwilligers actief. Niet alleen om een bloemetje bij de zieken te bezorgen, maar ook als ouderling, lid van het zangkoor of het opknappen van de kerk. 

Meer lezen?
Onderzoek: vrijwilligerswerk door 50-plussers levert kapitalen op.

Auteur