Oudere werknemers moeten actiever zijn

Met oudere werknemers is niets mis. Dat blijkt uit onderzoek.

Uit het rapport van de werkgroep ‘Grijs werkt’ dat over enkele weken zal verschijnen blijkt volgens staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken dat er met oudere werknemers niets mis is. Het beeld dat ze vaker ziek zijn of minder presteren klopt niet. “Er valt gemiddeld weinig te klagen over oudere werknemers” volgens Aboutaleb. De PvdA-bewindsman vindt dat van oudere werknemers in het verleden te veel een bijzonder geval is gemaakt.

Bijvoorbeeld door ze extra vakantiedagen te geven. “Daar heeft iedereen aan meegedaan, ook de PvdA en de vakbonden, en dat hadden we nooit moeten doen”. Volgens de staatssecretaris moet het roer om, oudere werknemers moeten zich inzetten bij scholing. “Misschien moeten we er eens over nadenken of we salarisverhogingen en het volgen van scholing aan elkaar kunnen koppelen”.

Maar werknemers hebben de medewerking nodig van werkgevers die scholing aanbieden. Het Centrum voor Werk en Inkomen roept de werkgevers daartoe op. Volgens het CWI moet dat ook wel want oudere werknemers zijn nodig om de vacatures op te vullen. Zeker nu het aantal vacatures toeneemt door de aantrekkende economie. Of de staatssecretaris inderdaad een visie op ouderen heeft of gelegeheidsargumenten van de arbeidsmarkt gebruikt, net als zijn voorgangers moet de toekomst uitwijzen.