Ouderen risicogroep hypotheek

Banken hebben de criteria voor het krijgen van een hypotheek verscherpt. Vooral starters op de woningmarkt krijgen het daardoor moeilijker, maar ook ouderen die een hypotheek willen zijn volgens de richtlijnen een risico.

Woningkopers van 60 jaar en ouder zijn volgens de interne acceptatieregels van banken een risico. De NHP, een groep hypotheekadviseurs brengt vanmorgen het nieuws van de richtlijnen naar buiten. De groep beschikt over de interne acceptatierichtlijnen van banken. In haar persbericht publiceert NHP tevens de interne regels van de Bank Limburgse Gemeenten (BLG), onderdeel van de SNS bank. Volgens die regels kunnen ouderen maximaal de aankoopprijs lenen (100%), maar niet de extra kosten. Wel mogen ze spaargeld verpanden als extra zekerheid, beleggingsproducten slechts voor 60 procent.

Naast ouderen wordt ook starters en mensen met een persoonlijke lening het krijgen van een lening moeilijker gemaakt, zij kunnen niet meer lenen dan 120 procent van de koopprijs (eventueel met verbouwingen). Pas wanneer ouders of anderen borg staan is maximaal 125 procent mogelijk.
De NHP vreest grote gevolgen voor de woningenmarkt en roept minsister Bos van Financiën op de banken te dwingen om de kredietverschaffing weer op gang te brengen.