Ouderen slachtoffer busstaking

Buschauffeurs staken voor meer loon, maar ouderen op het platteland hebben zo langzamerhand geen eten meer in huis. De ouderenbonden eisen dan ook een snel einde aan de busstakingen.

Tientallen telefoontjes per dag ontvangt de ouderenbond Unie KBO. Telefoontjes van ouderen die zonder de bus nergens meer komen, maar die wel naar een arts moeten of boodschappen nodig hebben. Vooral ouderen die niet goed kunnen lopen en fietsen en op het platteland wonen hebben last van de busstaking.

Sinds zondag staken de buschauffeurs en zijn de ouderen aangewezen op familie, vrienden en taxi’s. Vooral dat laatste slaat een flinke bres in hun huishoudportemonnee. De ouderenbonden roepen de ouderen dan ook op om alle kosten die ze hebben moeten maken te declareren bij de busbedrijven. Ook roepen ze de regiotaxi’s op de tarieven tijdelijk te verlagen.

Het FNV, initiator van de staking erkent de problemen, maar is niet van plan de staking te beëindigen voordat de eisen zijn ingewilligd. Dat gaat Reizigersvereniging Rover te ver, zij stappen naar de rechter om het einde van de staking af te dwingen. Reizigers worden onevenredig gedupeerd, liet Rover gisteren weten.

Trefwoorden: