Ouderen wachten te lang op zorg

Wanneer je zorg nodig hebt van de thuiszorg, verpleeghuis of verzorgingshuis dan is die doorgaans niet direct voor handen. Maar ondanks al ruime maximale wachten die de norm zijn sinds 2000 duurt het wachten voor driekwart van de mensen (veel) langer dan die norm.

Volgens onderzoeker Edwin van Gameren van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) wacht driekwart van de ouderen die zorg nodig hebben te lang op die noodzakelijke zorg. Volgens de norm is de maximale wachttijd voor thuiszorg en opname in een verpleeghuis zes weken, de maximale wachttijd voor opname in een verzorgingshuis is dertien weken. De praktijk is dat je in Groningen vier maanden op opname in een verpleeghuisbed moet wachten, in Drenthe of Utrecht zelfs dertien maanden. De verschillen zijn landelijk gezien groot, maar overal zijn de wachttijden te lang.

Ook de wachttijden voor de verschillende zorg kunnen uiteen lopen. Zo wacht je in Drenthe vier maanden op thuiszorg, maar zestien maanden op een verzorgingshuis.

Van Gameren heeft voor zijn onderzoek de meest recente cijfers gebruikt, die uit 2003. Toen wachten totaal 54.000 ouderen op zorg. Hij pleit in zijn onderzoek voor de bouw van zeven duizend verpleeghuisbedden. Het ministerie van Volksgezondheid wil niet op de feiten van het onderzoek reageren omdat de cijfers verouderd zouden zijn. Er is volgens de woordvoerder de laatste jaren veel gebeurd, maar wat precies en welke gevolgen dat heeft voor de wachtlijsten kan ze niet melden.

Het College voor Zorgverzekeringen die verantwoordelijk is voor de zorg aan ouderen werkt momenteel aan een systeem dat direct inzicht moet geven in de wachtende voor welke zorg. Dit systeem moet in december van dit jaar operationeel zijn.