Ouderen zijn zeer milieubewust

In de aanloop naar de Dag van de Aarde die morgen plaatsvindt is er onder 1370 Nederlanders een onderzoek gedaan naar hoe milieubewust men is. Uit het onderzoek blijkt dat ouderen bewuster met het milieu omgaan dan jongeren.

Van alle onderzochte mensen kan gezegd worden dat zij milieubewuster spreken dan handelen. Dat laat zich mooi illustreren door het feit dat 3,5 procent van alle ondervraagden zegt bijna altijd natuurvriendelijk te eten, 23 procent zegt dit regelmatig te doen en 35 procent soms.

Toch is slechts twee procent van alle verkochte voedsel biologisch. Wanneer het biologische eten net zo duur zou zijn als het gewone eten dan zou 72,5 procent biologisch voedsel kopen. En dat is dan ook meteen de grote lijn: het milieu is de moeite waard, maar het mag niet teveel kosten.

Er zijn wel verschillen in hoe duur dit mag zijn. De vliegtax bijvoorbeeld wil 53 procent van de jongeren best betalen (53 procent van de 18 tot 35 jarigen), eventueel meer nog zelfs. De groep 55-plussers denkt daar anders over, die is voor slechts 22 procent bereid de vliegtax te betalen.

Wel handelen ouderen het meest milieubewust: ze laten de auto vaker staan (58 procent tegen 44,5 procent bij de jongeren). Ze scheiden het afval beter, douchen korter en kopen bewust niet teveel voedsel. Ook kopen ze vaker biologische producten en gebruiken ze apparatuur totdat het stuk gaat in plaats van iets nieuws te kopen als dat hipper of moderner is zoals de jongeren eerder doen.

Wanneer het onderwerp u interesseert en u National Geographic kunt ontvangen op uw televisie, kijk dan morgen vanaf 12.00 uur. Deze zender staat namelijk vanaf die tijd in het thema van de dag van de Aarde.