'Ouderendiscriminatie neemt fors toe door corona'

Getty Images

Dor hout, kwetsbare ouderen, een '60-min economie'. Er klinken steeds meer ongelukkige, ongeduldige geluiden uit alle hoeken van de samenleving. Misschien te begrijpen, want veel mensen zijn de maatregelen rondom het coronavirus onderhand wel moe. Maar oudere mensen dreigen daar de dupe van te worden.

D66 wil ouderen in Amsterdam weigeren uit de horeca, zodat een 1,5 meter-regel niet nodig is. Een monteur van Liander wil liever niet op bezoek bij 70-plussers, tandartsen schrappen 70-plussers van hun afsprakenlijsten, en op de intensive care willen sommige artsen liever geen ouderen die een levensreddende plek kunnen 'bezetten'. Ook wil columniste Marianne Zwagerman dat ouderen hun levens niet 'onnodig oprekken' en ze noemt hen en passant 'dor hout' in haar column. 

Schokkende suggesties

De lijst met schokkende suggesties groeit maar door. Onterecht, zo betogen ouderenbonden als KBO-PCOB, want de groep is ontzettend gevarieerd, en draagt nog altijd veel bij aan de samenleving. Zij willen liever dat er echt gekeken wordt naar de lichamelijke conditie, en dat er niet langer zo generaliserend wordt gesproken over 'ouderen' die de rest van de samenleving een blok aan het been zouden zijn.

En de ouderen zelf? Die bellen al sinds het begin van de crisis bezorgd naar speciale telefoonlijnen om te praten over uitsluiting. Samen met Omroep Max en voorman Gert-Jan Segers van de ChristenUnie bracht KBO-PCOB een manifest uit. Ouderen willen meedoen, ook in de 'nieuwe' samenleving. Ze willen ook in rol in het vormgeven daarvan. Niemand afschrijven en niemand voortrekken, is het devies.

Meer waarschuwende geluiden

Het Nationaal Ouderenfonds wil ook dat er iets verandert, en vindt dat iedereen in vrijheid oud mag worden. Het voorstel van D66 discrimineert en zet een kwart van de Nederlanders aan de kant, zo meent directeur Corina Gielbert. 'Bizar.' noemt ze het. Artikel 1 van de Grondwet verbiedt immers ongelijke behandeling. 'Je mag groepen voorrang geven, maar je mag nooit ouderen uitsluiten van ons maatschappelijk verkeer', aldus burgemeester Halsema van Amsterdam. 

Maar de kritiek van Gielbert blijft niet tot D66 beperkt. 'Premier Rutte, koning Willem Alexander, te vaak gebruiken zij en anderen het woord ‘zwak’ als synoniem voor ouderen. Daarmee serveren zij een groot deel van onze samenleving direct af.' Kwetsbaarheid wordt een stigma. Hoewel sommige ouderen inderdaad in isolement leven, geldt dat lang niet voor iedereen in die leeftijdsgroep. Er zijn 3,3 miljoen mensen in de leeftijd 65-plus in Nederland. Die groep is enorm gevarieerd en bestaat uit werkenden, mantelzorgers, vrijwilligers, gepensioneerden en een relatief kleine groep zorgafhankelijken. De meerderheid is zelfstandig, verkeert in goede gezondheid en voelt zich vitaal. 'De laatste weken lijkt het alsof er nog maar één groep is: de zieke en zwakke ouderen. Maar zelfs binnen de groep 70- plussers heb je diverse generaties.' zegt Gielbert.

Iedereen moet kunnen kiezen

70-plussers hebben evenveel recht als jongere Nederlanders om hun eigen levens in te richten tijdens crisistijd. Toch krijgen ouderen vaak kritiek van jongeren als ze zich buiten de deur begeven, zo meldt het Ouderenfonds. Het fonds heeft ook een eigen telefoonlijn en praat wekelijks met een panel van zo'n 2.000 55-plussers over hun ervaringen. Het negatieve stempel valt hen zwaar. Het woord ‘kwetsbaar’ of ‘zwak’ roept beelden op van zielige mensen die niets meer kunnen. Maar sommigen senioren lopen gewoon halve marathons!

'Het kabinet zou beter aan moeten geven dat wie zich goed voelt bijvoorbeeld best wel op bezoek kan gaan. Er is geen reden dat vitale ouderen zich zouden moeten afzonderen.' besluit Gielbert.

Bron: Trouw
 

Auteur