Pensioen blijft grote onbekende

Pensioen blijft voor veel Nederlanders een grote onbekende, de helft van de Nederlanders heeft er nog nooit over nagedacht. Vandaag start de pensioendriedaagse om aandacht te vragen voor het pensioen nu en een leuk leven later.

Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, blijkt dat de helft van de Nederlanders nog nooit heeft nagedacht over zijn pensioen. Driekwart van de Nederlanders heeft geen idee over hoeveel inkomen ze na hun pensioen zullen hebben. Van de jongeren laat 90 procent het onderwerp links liggen, het is nog te ver weg. De 45-plussers die het onderwerp negeren vinden het pensioen te ingewikkeld. Velen weten nog niet waar ze later financieel aan toe zijn. Slechts een derde, blijkt uit het onderzoek, spaart voor de oude dag, sparen op een spaarrekening of de levensloopregeling. Ook het beperken van de uitgaven later is populair bijvoorbeeld door de hypotheek af te lossen.

Wijzer in geldzaken heeft ook onderzocht hoe we tegenwoordig over doorwerken na ons pensioen denken. Slechts 5 procent gaat dat zeker doen, 17 procent zou dat best willen, 20 procent vreest dat het wel zou moeten en een derde van de ondervraagden huivert bij het idee nog langer door te moeten werken, de rest heeft geen mening.

Om meer pensioenbewustzijn te kweken organiseert Wijzer in geldzaken ook dit jaar weer de pensioendriedaagse die vandaag van start gaat. Tijdens die driedaagse bijeenkomst worden pensioenspreekuren, -debatten en -voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Voor activiteiten bij u in de buurt kunt u kijken op de site: www.pensioendriedaagse.nl

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën. Partners uit de financiële sector, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap werken hierin samen.

Het goede nieuws is dat door de driedaagse meer mensen meer over hun pensioen zullen weten, het slechte nieuws is dat met de maatregelen die de minister deze week heeft afgekondigd het pensioen wel zeker is, maar de uitkering ongewis.

Bron(nen):
Trefwoorden: