Pensioen niet gegarandeerd

Minister Donner van Sociale Zaken heeft gisteren de vertegenwoordigers van de ouderenbonden laten weten de pensioenen niet te garanderen. Ook niet als de pensioenfondsen de doelstelling van hun herstelplannen niet halen.

Vrijdag besloot het kabinet dat de pensioenfondsen twee jaar extra krijgen om hun dekkingsgraad van 105 procent weer op orde te krijgen. Lukt dat niet dan kan een fonds in het ergste geval de pensioenen verlagen. Sommige pensioenfondsen zijn er zo slecht aan toe dat verlaging onafwendbaar lijkt. De ouderenbonden spraken gisteren met de minister om die verlaging te voorkomen. De minister gaat er vooralsnog vanuit dat de herstelplannen voldoende ruimte geven aan de pensioenfondsen.

De ouderenbonden hebben hun gevraagde garantie niet gekregen, toch zijn ze niet ontevreden. Directeur Van Minnen van de Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) vindt dat het feit nu eens met de ouderen zelf praat over de problemen al winst. “Tot nu toe sprak de minister met alles en iedereen over de pensioenen, behalve met de ouderen. Dat is nu anders”. De minister en de ouderenbonden hebben afgesproken regelmatig met elkaar te overleggen.

Van Minnen pleitte er ook voor om de rentenorm die de pensioenfondsen moeten gebruiken te wijzigen. Nu moeten de pensioenfondsen rekening houden met de lange rente uit de markt. Die is nu erg laag waardoor pensioenfondsen extra veel pensioengeld moeten aanhouden (want lage rente, weinig rendement). Van Minnen pleit voor een gemiddelde rente over voorgaande tien jaar, dat geeft meer stabiliteit en verbetert de positie van de pensioenfondsen.

 

Trefwoorden: