Pensioenen niet te snel indexeren

Pensioenfondsen die uit de problemen zijn en een dekkingsgraad van 105 procent of meer hebben moeten volgens De Nederlandse Bank beter even wachten met het indexeren van de pensioenen.

Waarschuwing

Nauwelijks lijkt de ergste kou uit de lucht in pensioenenland of De Nederlandse Bank (DNB) komt alweer met een waarschuwing. Pensioenfondsen die net iets meer hebben dan de minimale dekkingsgraad van 105 procent moeten niet direct weer gaan indexeren. Joanne Kellerman bestuurder bij de DNB snapt wel dat de pensioenfondsen die uit de ergste problemen zijn hun pensioenen weer (een beetje) willen indexeren. Maar nu indexeren om later weer te korten is geen goede oplossing. Beter bewaren de pensioenfondsen nog even hun geduld. “Pensioenfondsen zijn er voor de lange termijn. Het kan niet zo zijn dat ze dit jaar de pensioenen weer ophogen en volgend jaar weer met de brokken zitten”, aldus Kellerman. Eerder indexeerden fondsen al om niet veel later toch weer te moeten korten, dat is moeilijk uit te leggen aan de deelnemers en gepensioneerden.

Gemiddelde dekkingsgraad

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was eind november volgens de pensioenbarometer van Aon Hewitt 110 procent. Dat de gemiddelde dekkingsgraad is gestegen komt voornamelijk door de gestegen rekenrente en door het goede rendement dat pensioenfondsen op hun beleggingen maken.