Pensioenfondsen nog minder dekking

Pensioenadviseur Mercer maakte afgelopen vrijdag bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in december weer een beetje lager is

De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in december onder invloed van de 0,3 procent gedaalde rekenrente weer een beetje lager uitgekomen dan in november. Maakte De Nederlandse Bank in november nog bekend dat de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was gestegen tot 97 procent. Sinds november is gemiddelde dekkingsgraad volgens pensioenadviseur Mercer weer met 2 procent gedaald tot 95 procent. De minimale dekkingsgraad moet van De Nederlandse Bank minimaal 105 procent van de verplichtingen bedragen. In november voldeden 251 pensioenfondsen niet aan die minimale eis. Deze fondsen hebben samen 5,1 miljoen actieve deelnemers en 2,5 miljoen pensioengerechtigden.

Wat de te lage dekkingsgraad voor de pensioenen betekent is nog niet duidelijk. De Nederlandse Bank maakte op 31 december 2011 de balans voor de pensioenfondsen op. Op basis van die balans moeten de pensioenfondsen besluiten hoe ze de dekkingsgraad op het minimale niveau krijgen. Hogere premies, slechtere voorwaarden en lagere pensioenen zijn daarvoor mogelijkheden. Hoe en wat, dat wordt in het eerste kwartaal van 2012 bekend. Ambtenarenpensioenfonds ABP maakt op 19 januari aanstaande de dekkingsgraad over het vierde kwartaal 2011 bekend en of dat aanleiding geeft tot aanvullende maatregelen.

Bron(nen):