Stamboomonderzoek makkelijker dankzij nieuwe website

Getty Images

Benieuwd wie uw voorouders waren? U hoeft niet langer de gemeentearchieven door te spitten. Het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) heeft een groot aantal archieven digitaal samengebracht op een nieuwe website.

"Nog niet alles is gedigitaliseerd, daar wordt hard aan gewerkt", verklaart Vera Weterings van het CBG. "De bronnen die het meest worden geraadpleegd, zoals bidprentjes en familieadvertenties, gebeuren eerst. Maar familiedossiers, die voor veel minder mensen interessant zijn, moeten nog even wachten.''

Stamboomonderzoek is sinds enkele jaren dankzij televisieprogramma's als 'Verborgen Verleden' weer een trend. Met de nieuwe site zijn bijna 11 miljoen persoonsvermeldingen slechts een muisklik verwijderd. Er zijn 48.000 titelvermeldingen, 100.000 omschrijvingen van familiewapens, 95.000 stambomen en meer dan 320.000 familienamen te vinden.

"Dit is voor het eerst dat de databases allemaal op één platform staan. Onze archieven worden vooral gebruikt door mensen die een stamboom maken, dat zijn voornamelijk wat oudere mannen. Maar we doen ook veel zaken met notarissen die op zoek zijn naar erfgenamen."

Wie ondanks de vernieuwde site vastloopt in zijn stamboomonderzoek, kan nog een andere dienst van het centrum inschakelen. Die biedt in degelijke gevallen de hulp aan van de 'stamboomcoach'. De site legt daarnaast ook stap voor stap uit hoe een stamboom moet worden opgesteld.

[ITEMADVERTORIAL]

Auteur