Stelling: Bent u een voorstander van het koningshuis?

Het koningshuis is de afgelopen jaren steeds minder populair onder Nederlandse jongeren. Dit meldt NOS op basis van resultaten van onderzoeksbureau Ipsos.

Ouderen

De mate waarin mensen enthousiast worden van de Oranjes verschilt aanzienlijk tussen leeftijdsgroepen. Zo blijft het koningshuis onder 55-plussers onverminderd populair.

'Te duur'

Volgens Ipsos is een mogelijke verklaring voor de populariteitsafname van de Oranjes onder jongeren de kritiek op de hoge kosten van het koningshuis. Dit jaar krijgen de leden van het koninklijk huis een totaalbedrag van 8,4 miljoen euro uitbetaald. 5,8 miljoen gaat naar Willem-Alexander, 1 miljoen naar Máxima en 1,6 miljoen naar Beatrix. Prinses Amalia krijgt 1,5 miljoen euro als ze 18 jaar wordt in 2021. Bekijk hier de hele begroting van het koninklijk huis.

Wat vindt u?

Uiteraard zijn hier de meningen over verdeeld. Bovendien zijn we benieuwd naar wat uw mening hierover is. Stem eens of oneens en laat hieronder een reactie achter.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

723 Comments

Door Siebren Aukema (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 23:07

Het koninklijk huis is al eeuwen lang dief van alles wat ze kunnen krijgen en parasiteren nu op de Nederlandse bevolking.
Ze hebben geld genoeg en het wordt tijd dat zij ook onder dezelfde regels als alle onderdanen vallen. Dus een zelfde belasting- percentage als iedereen en zelf alle pleziertjes betalen

Door Ilona van tol (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 19:51

Ik vind het een verouderd instituut en niet meer horen bij onze moderne tijd,
Ik kreeg last van kromme tenen toen de koning onlangs in een speech zoiets zei als: "we zijn allemaal gelijk" . Ik weet niet meer of hij dat dat zei voordat of nadat hij halsoverkop terug was gevlogen vanuit zijn optrekje op Griekenland !

Door Arnold (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 16:57

De vage financiele verdeling tussen wat de koning cs doen voor het land
en wat voor eigen gebruik is. Waaronder niet alleen de lopende uitgaven maar vooral ook de kosten van bouw en onderhoud van Huis ten Bosch. Welk deel is voor gebruik door de familie en heeft die daarvoor dan ook de rekening betaald?
Daarbij de immer en voortdurende afhoudende opstelling van de Rijks Voorlichtings Dienst, dat geeft sterk het gevoel dat zaken worden achter gehouden.
Dan voorts, hoe is het mogelijk dat door jaren heen de leden van het koninklijk huis altijd maar weer blijkbaar getalenteerd zijn om een gymnasium en daarop aansluitend een academische studie te volgen, Een enkele uitzondering daargelaten.
Is het wel eens voorgekomen dat (hoog)leraren de prestaties duidelijk onvoldoende vonden? En wat is dan vervolgens gebeurd?
Tja, in deze tijd mogen we erfopvolging beschouwen als duidelijk gedateerd als een manier van doen uit lang vervlogen tijden.
Dit alles heb ik strikt uit zakelijk oogpunt opgeschreven, zonder ook maar iets persoonlijks te willen opmerken over de personen die deel uitmaken van de familie.

Door Jan Behet (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 16:51

Geef mij maar een koningshuis wat voor verbinding zorgt i.p.v. een president. Kost véél meer geld en is ook gevoeliger voor corruptie. Kijk maar om je heen in deze wereld.

Door Lucas (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 16:29

Het instituut koningshuis is een achterhaald fenomeen,om op basis van geboorte 'groepen te worden tot het hoogste ambt' niet democratisch en discriminerend. Na Lodewijk Napoleon de eerste Koning van Holland, wilde de Oranje Stadhouder terug gekomen uit Engeland er niet voor onder doen, hij moest en zou ook koning worden en zou kregen wij een koningshuis van Duitse- en ander buitenlandse bloed waar geen druppel Neerlands bloed in zat. Deze Oranjeloot stamt niet eens rechtstreeks af van de huurlingen Prins van Nassau - Dillenburg uit Duitsland. Zij hebben merkwaardige troonopvolgers opgeleverd waar van Julina misschien nog de meest gewone en ook een beetje gaga en daarom juist zo kleuk. Haar gemaal was een oplichter, echtbreker en een dief. Laat ze terug gaan naar 'die Heimat. Leve de Republiek!

Door D (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 16:25

Ze zijn het gezicht van Nederland

Door H.H.A. Herijgers (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 11:26

veel te riant inkomen en privileges. De AOW van Beatrix is buitengewoon formidabel in vergelijking met de gewone gepensioneerde burger die al 10 jaar geen aanvulling krijgt.

Door eigens wijs (niet gecontroleerd) op zo, 15-11-2020 - 18:08

waarom moest de z.g grondlegger in 1572 reeds 150000 fl hebben en brande etc BRABAND plat
110dorpen !! waarom kozen de Brabanders voor Spanje. en de rest !! orange !
FRANS EN DUITS . HOLLANDS nee. hij deed aan uithongerings politiek . daarom
begrijp ik ook de nee stemmers en 1918!!!.

Door hk v d ham (niet gecontroleerd) op zo, 15-11-2020 - 16:18

onzin geld verspillend

Door Harmke Slier (niet gecontroleerd) op zo, 15-11-2020 - 15:26

de kosten voor het houden van verkiezingen elke 4 jaar voor een president worden nooit bekeken, maar zijn vergelijkbaar met die voor het koningshuis. En stel je krijgt zo'n president als Trump?? Tel uit je winst. Nu hebben wij continuïteit.