Stelling: Bent u een voorstander van het koningshuis?

Het koningshuis is de afgelopen jaren steeds minder populair onder Nederlandse jongeren. Dit meldt NOS op basis van resultaten van onderzoeksbureau Ipsos.

Ouderen

De mate waarin mensen enthousiast worden van de Oranjes verschilt aanzienlijk tussen leeftijdsgroepen. Zo blijft het koningshuis onder 55-plussers onverminderd populair.

'Te duur'

Volgens Ipsos is een mogelijke verklaring voor de populariteitsafname van de Oranjes onder jongeren de kritiek op de hoge kosten van het koningshuis. Dit jaar krijgen de leden van het koninklijk huis een totaalbedrag van 8,4 miljoen euro uitbetaald. 5,8 miljoen gaat naar Willem-Alexander, 1 miljoen naar Máxima en 1,6 miljoen naar Beatrix. Prinses Amalia krijgt 1,5 miljoen euro als ze 18 jaar wordt in 2021. Bekijk hier de hele begroting van het koninklijk huis.

Wat vindt u?

Uiteraard zijn hier de meningen over verdeeld. Bovendien zijn we benieuwd naar wat uw mening hierover is. Stem eens of oneens en laat hieronder een reactie achter.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

479 Comments

Door Democratie is t... (niet gecontroleerd) op ma, 1-6-2020 - 18:05

Toon het volk hoeveel de Koninklijke familie in werkelijkheid de belastingbetaler kost, en de monarchie is morgen afgeschaft. Geen belasting betalen maar wel miljarden aan belastinggeld via salaris, subsidies en onkosten binnen harken, op kosten van burgers luxe paleizen laten verbouwen en inrichten, speedboten en jachten kopen en onderhouden, en lekker blijven doorvliegen met het regeringsvliegtuig ondanks klimaatopwarming. Dit in ruil voor vluchten en de bevolking aan haar lot overlaten tijdens WOII. Wat doen ze nu tijdens deze enorme corona economische crisis waarin werkloosheid en armoede torenhoog zijn? Stotterend speeches geven en klappen, en zich vervolgens verschansen in hun eigen veilige luxe paleis. De miljarden belastinggeld die naar Oranjes gaan hadden we kunnen besteden aan zorg, onderwijs en politie voor alle Nederlanders. Waarom laten we zoveel Nederlanders in armoede lijden? Waarom investeren we miljarden in die Oranjes in plaats van in normale Nederlandse kinderen? Hebben wij het Koningshuis nodig, of hebben wij extra investeringen in de zorg, onderwijs, politie werkgelegenheid en pensioenen nodig?

Door A Zandbergen (niet gecontroleerd) op ma, 1-6-2020 - 15:47

Wordt netjes uitgevoerd en geeft het land cachet!

Door a bakker (niet gecontroleerd) op ma, 1-6-2020 - 14:03

Tegenstander. Veel te duur vanwege de verborgen kosten.De Oranjes profiteren van allerlei schimmige constructies zoals de Kroondomeinen 3 maanden afsluiten terwijl die van de Staat zijn.Zich tweemaal voor onderhoud meubelen laten betalen enz.

Door frits (niet gecontroleerd) op zo, 31-5-2020 - 19:26

als nederland een president zou hebben voor pakweg vier of vijf jaar en er komt een volgende en de andere op wachtgeld tot pensioen moet je eens kijken hoeveel miljoenen dat gaat kosten dus koningshuis is daarna gerekend helemaal niet duur

Door Paul (niet gecontroleerd) op zo, 31-5-2020 - 10:36

De meningen hierover zijn verdeeld. Natuurlijk kost het koningshuis teveel geld. Maar zouden we met een president goedkoper uit zijn ? Ik denk het niet. Voor alle duidelijkheid, ik was ook altijd anti Oranje, vooral ingegeven door het feit dat Wilhelmina in de oorlog de benen nam naar Engeland en haar volk fijn in de steek liet. Bij latere Oranje generaties kreeg ik iets meer sympathie, vooral bij de aangetrouwden, met mijn held Mr.van Vollenhoven als voorbeeld. En met Alex en Maxima kunnen we in het buitenland toch behoorlijk voor de dag komen, toch ook niet onbelangrijk. Maar zoiets kost geld, veel geld zelfs. En dat Amalia op haar achtiende even anderhalf miljoen euro op haar spaarrekening tegemoet kan zien is tegek voor woorden, zeg maar ronduit schandalig.

Door Elsinore (niet gecontroleerd) op zo, 31-5-2020 - 09:30

Pronk en praal, is totaal achterhaalt vandaag de dag. Echt koningklijk is dit koningshuis niet met al dat gelieg en geheimzinnigheid over vergoedingen etc.
Kijk naar het sluiten van het wandel gebied rond Apeldoorn. En het post adres op het Noordeinde. Schande.

Door Sahupala R.A.C. (niet gecontroleerd) op za, 30-5-2020 - 21:07

Dekosten v/h koninklijke huis wordt angstvallig verborgen gehouden!!! Ende vraag moet dan ook zijn: is het Kon.huis ons dit waard???? 2e vraag:Zijn de leden v.h. Kon.huis de grootste adios van Nederland? ??

Door Wilma kon ik gs (niet gecontroleerd) op za, 30-5-2020 - 17:06

Ja, ik vind het koningshuis heel fijn.
Maar het word tijd dat het koningshuis voor zichzelf gaat zorgen. Niet zo plukken van de
Belasting betaler. Het koningshuis is schat rijk en word steeds rijker.Dat kan niet.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 30-5-2020 - 14:54

Je weet wat je krijgt.

Door A. Noordermeer (niet gecontroleerd) op za, 30-5-2020 - 14:18

Ik vind het beter dan een president. Wat een ellende brengt dat met zich mee. Zie in Afrika. Zakkenvullers.